De hond, een complex wezen.
Honden zijn complexe wezens met hun eigen persoonlijkheden en temperamenten, en hun gedrag kan beĂŻnvloed worden door verschillende factoren, waaronder omgeving, gezondheid, opvoeding en sociale interacties.
Het idee dat rijgedrag bij honden alleen gerelateerd is aan dominantie is al lang achterhaald. Rijgedrag kan verschillende oorzaken hebben.
In deze blog wil ik het taboe rond rijgedrag bij honden doorbreken en de mythe ondermijnen dat dit gedrag vanuit het willen domineren van een ander tot stand komt. Lees ook mijn andere blog over de zin en onzin achter de dominantie theorie.
Dat honden alleen maar zouden handelen vanuit het willen domineren van een ander hebben we al sinds de jaren 80 achter ons gelaten. Maar waarom wordt rijgedrag dan nog steeds gezien als het willen domineren van een ander? En waarom adviseren er nog steeds zoveel professionals castratie bij gedragsproblemen zoals o.a. rijgedrag? En waarom is rijgedrag van je hond niet altijd iets seksueels?
Waarom gaat een hond rijden?
Rijden is voor honden een natuurlijk en instinctief gedrag. Dat een hond gaat rijden op andere honden, objecten of mensen heeft verschillende oorzaken. Het kan een medische oorzaak hebben, maar ook hormonen, opwinding, stress en spanning spelen mee in het rijgedrag van onze honden.
Hormonen
Rijgedrag bij honden kan worden veroorzaakt door veranderingen in hormonale niveaus. Bij reuen kan testosteron, het mannelijke hormoon, bijdragen aan seksueel gedrag en agressie, waardoor rijgedrag kan ontstaan. Bij teven kan oestradiol, het vrouwelijke hormoon, toenemen tijdens de oestruscyclus, wat kan leiden tot seksueel gedrag en rijgedrag. Het hormoon prolactine, dat wordt geproduceerd door de hypofyse, kan ook een rol spelen bij rijgedrag.
Prolactine kan worden verhoogd tijdens periodes van stress of opwinding, wat kan leiden tot verhoogd seksueel gedrag bij zowel reuen als teven.
Het idee dat rijgedrag altijd een teken van dominantie is, is een wijdverspreid misverstand dat niet wetenschappelijk wordt ondersteund. Het kan een teken zijn van onzekerheid, angst, spanning of zelfstimulatie.
Opwinding
Tijdens spel kan de spanning snel oplopen. Je hond kan rijgedrag gaan inzetten om deze spanning af te voeren.
Het rijgedrag kan dus een manier zijn voor de hond om zijn of haar ongemak te uiten of te proberen om een gespannen situatie te verminderen.
Als een hond bijvoorbeeld constant op een andere hond of op jezelf rijdt tijdens het spelen, kan dit aangeven dat de hond overweldigd of gestrest is door de situatie. In deze gevallen kan het helpen om de hond te begeleiden en te zorgen voor een meer ontspannen en veilige omgeving om te spelen. Las ook eens sneller een pauze in of bekijk je manier van spelen eens.
Stress
Als honden gestrest of overgestimuleerd zijn, kunnen ze rijgedrag vertonen als een soort zelfkalmerend gedrag.
Rijdt je hond wel eens op je bezoek? De hond reageert simpelweg op de angst of stress die ontstaat door het hebben van een vreemd persoon in huis.
Andere stressfactoren die rijgedrag kunnen veroorzaken zijn onder meer veranderingen in dagelijkse routines, het verblijven in een kennel, jouw terugkeer na een lange dag werken en de introductie van een nieuw huisdier in het gezin.
Bij gedragsproblemen, zoals rijgedrag, is het belangrijk om de stressfactoren aan te pakken om het rijgedrag te verminderen of te voorkomen. Dit kan onder meer inhouden dat de hond wordt begeleid om zich op zijn gemak te voelen in nieuwe situaties en omgevingen, het bieden van voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie, en het verminderen van angst en stress door middel van positieve training en ontspanningstechnieken.
Pijn en ongemak
Pijn en ongemak bij honden kan een onderliggend iets zijn bij overmatig rijgedrag. Je hond kan stress ervaren door pijn, en proberen om dit te verlichten door te gaan rijden. Als je denkt dat je hond wel eens ongemak kan ervaren, contacteer dan je dierenarts.
Seksueel
Rijgedrag kan ook een gevolg zijn van seksuele opwinding of een oprechte interesse in paren. Zelfs vrouwelijke honden kunnen rijden tijdens hun vruchtbare periode.
Sommige honden hebben ervaren dat rijden hen een ”feel-good gevoel” geeft. Dit kan vooral het geval zijn bij honden die het gedrag al op jonge leeftijd hebben vertoond en er positieve associaties mee hebben ontwikkeld.
Hoe ga je om met het rijgedrag van je hond?
Staat bij jouw ook vaak het schaamrood op je wangen als je hond op de speelweide weer gaat rijden op een andere hond? Of misschien rijdt je hond wel eens op het been van bezoekers? Moet je dit laten gebeuren? Werkt straffen? Hoe ga je hier nu het beste mee om?
Het is iets wat iedereen met een hond wel eens hebben meegemaakt. Het kan erg ongemakkelijk en gĂŞnant zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat rijgedrag bij honden een natuurlijke uiting kan zijn van verschillende emoties en behoeften. Het is dus niet per definitie iets waar je je zorgen over hoeft te maken.
Echter, als het rijgedrag van je hond te vaak of op ongepaste momenten voorkomt, kan het wel een probleem worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je hond rijdt op mensen of andere honden die hier niet van gediend zijn, of als het leidt tot een mogelijk conflict met andere honden.
Je zal vast wel eens het advies gekregen hebben om je hond te corrigeren als hij gaat rijden. Schreeuwen of straffen zal echter alleen maar leiden tot meer stress en spanning, wat het rijgedrag alleen maar zal verergeren.
In plaats daarvan kun je proberen om af te leiden en je hond uit de situatie te halen. Geef je hond bijvoorbeeld een speeltje om op te kauwen, een kauwbot of biedt een kalmerende activiteit aan. Haal je hond altijd uit de situatie als deze gaat rijden op een andere hond, dit is voor de andere hond niet fijn en kan leiden tot een conflict tussen beide honden.
Komt dit vaak voor op de speelweide, is het misschien een goed idee om jullie bezoeken te gaan verminderen of zelfs te stoppen. Het contact met andere honden ervaart je hond misschien wel als te spannend of eng.
Het is altijd belangrijk om de oorzaak van het rijgedrag te achterhalen. Ik kijk graag met jullie mee tijdens een online adviessessie.
Helpt castratie of sterilisatie bij rijgedrag?
Castreren of steriliseren van je hond is niet altijd de oplossing is voor rijgedrag (of andere gedragsproblemen). Hoewel deze ingrepen soms kunnen helpen om rijgedrag te verminderen en de ingreep de testosteronspiegel van een reu kan verlagen, blijft een gecastreerde hond nog steeds een mannetje. Hij kan nog steeds kleine uitbarstingen van testosteron krijgen van de foetale testikels en het blijft deel uitmaken van de genetische samenstelling van een mannelijke hond. Deze ingrepen hebben ook invloed op andere aspecten van de gezondheid en het gedrag van je hond Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de mogelijke gevolgen en om eerst andere oplossingen te proberen, en te beseffen dat honden niet rijden uit dominantie of dat het enkel van seksuele aard zou zijn.
Rijgedrag is dus niet per se een dominant gedrag, het kan wel een teken zijn van een gebrek aan sociale vaardigheden, stress, angsten of onzekerheid bij de hond. Het is belangrijk om het gedrag van de hond te begrijpen en te evalueren om te bepalen waarom het gebeurt.
Het is altijd aan te raden om professionele hulp in te schakelen als u zich zorgen maakt over het gedrag van je hond. Neem een kijkje tussen mijn aanbod ” Gedragsconsulten”.
Geschreven door Sabrina. Het is verboden om teksten over te nemen, te kopiëren of te delen zonder bronvermelding van Snuffeltuin Scent.