Overnachten in het bos met je hond
Wat een avontuur! Samen slapen in een tent…klinkt romantisch toch? Tot je hond je al blaffend wakker houdt, je tent wil opeten, je wakker wordt met een poot in je gezicht, Dju… je vergat zijn eten mee te nemen. HELP!
Hiken met je hond en overnachten in het bos vraagt wel wat voorbereiding. Zeker indien je nog niet zo veel ervaring hebt ermee. Goed voorbereid op pad gaan is net dat tikkeltje relaxter. Ook al ben ik zelf een heel impulsieve beslisser. Maar op pad gaan met kinderen en honden heeft me wel leren plannen. Ook al is dat plannen vaak ook last minute en stressy!
Laten we beginnen bij het begin. De rugzak. Wat steek je daar nu allemaal in?
Als je op avontuur gaat met je hond is het slim om zo licht mogelijk te reizen. Je wilt niet onnodig gewicht mee sleuren.
Een goede voorbereiding is key. Een goede trekkingsrugzak is een belangrijk onderdeel van je uitrusting! Kies een rugzak die waterdicht is, licht, smal en hoog, en die goed zit!
TIP: Bouw de ervaring met je hond rustig op. En laat hem alvast wennen aan kamperen in een tent. Dit kan door je tent al eens op te zetten in jullie achtertuin, en je hond er op deze manier rustig aan kan laten wennen. Ook voor jezelf is dit wel prettig! Zo zie je meteen of je hond er al klaar voor is. Maak een proefnachtje in je eigen tuin, en oefen al eens vuur maken, je tent opzetten, je hond leren slapen in de tent…
Wat je écht niet mag vergeten als je met je hond gaat backpacken?
- Een penning met je telefoonnummer, voor het geval hij de weg kwijtraakt. Of zorg dat je hond een tracker draagt.
- Genoeg water en een opvouwbaar water/eetkom.
- Een EHBO kistje voor je hond maar ook voor jezelf, basisbenodigdheden zoals verband, wondreiniger, een pincet, eventuele medicijnen en het telefoonnummer van de dierenarts.
- Hersluitbare zakjes voor snacks, handig om voedsel vers te houden.
- Een stevig stuk touw bv paracord, voor allerlei handige situaties.
- Gevriesdroogde voeding voor je hond en voor jezelf, weegt amper wat en is heel voedzaam.
- Lichtgewicht slaapzak, er zijn ook speciale slaapzakken voor honden.
- Een isolatie mat of opblaasbaar matje voor onder je slaapzak te plaatsen.
- Hygiene setje
- Extra kledij en een handoek
- Mok en eetgerei. Tip; Een vuurvaste mok is meteen ook je kookpotje.
- Hoofdlamp
- Externe batterij
- Mes
- Firesteel of waterdichte lucifers, een kleine gasbrander waar je op kunt koken. Niet overal mag je een open vuur maken.
- Energie repen, deze zijn er ook speciaal voor honden
- Harnas, zorg ervoor dat je hond een goed passend harnas of tuigje draagt om hem veilig en comfortabel te houden tijdens het wandelen. Het moet stevig zijn en ervoor zorgen dat hij niet gemakkelijk kan ontsnappen.
- Poepzakjes:Ruim de uitwerpselen van je hond altijd netjes op tijdens het wandelen. Zorg ervoor dat je voldoende poepzakjes bij je hebt en gooi ze op een verantwoorde manier weg.
TIP: Houd altijd een oogje in het zeil voor je hond. Let op tekenen van vermoeidheid en zorg dat hij genoeg rust krijgt. Samen op avontuur gaan kan jullie mooiste ervaring ooit worden, dus geniet ervan!
Hier zijn nog een paar belangrijke dingen die je moet weten, doen en vermijden om zowel jouw hond als jezelf zoveel mogelijk plezier te laten beleven aan de wandeling.
Hondvriendelijke wandel locaties
Op veel wandelroutes moeten honden aangelijnd zijn of zijn ze zelfs helemaal niet welkom. In de meeste nationale parken bij ons, zijn honden toegestaan, of alleen als ze aangelijnd zijn en op de verharde paden blijven. Kies je route op basis van hoe vriendelijk deze is voor honden. Je kan in ons land niet zomaar overal je tent neerzetten. Verder in de blog verwijs ik naar een van de bivakzones waar dat wel kan en mag samen met je hond.
Tip: In de zomer zoek je naar naar schaduwrijke paden. Vermijd paden met scherpe rotsen, steile hellingen en oppervlakken die erg heet worden, want dat is niet prettig voor je hond. Er zijn ook speciale hondenschoenen op de markt. Start thuis al met gewenning van deze schoenen.
:
De conditie van jou en je hond
Hou rekening met verschillende factoren, zoals de gezondheid, conditie en ervaring van je hond, het terrein en het weer. En natuurlijk die van jezelf.
Bouw het rustig op: Als je hond niet gewend is aan lange wandelingen, begin dan met kortere tochten in jullie omgeving en bouw het langzaam op. Heeft je hond nog nooit in een tent geslapen of in het bos? Ga eerst thuis al wat oefenen, zodat je niet voor vervelende situaties komt te staan tijdens jullie tocht.
Nog enkele belangrijke adviezen voor onderweg:
Luister naar je hond: Let goed op tekenen van vermoeidheid en geef je hond regelmatig pauzes tijdens de wandeling.
Pas de duur aan: De meeste gezonde volwassen honden kunnen enkele uren wandelen, maar puppies, oudere honden of honden met gezondheidsproblemen hebben mogelijk kortere wandelingen nodig.
Let op het weer: Pas je plannen aan afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm weer moet je extra voorzichtig zijn en voldoende water meenemen. Maar ook sneeuw vraagt om aanpassingen. Vermijd extreme weersituaties.
Onthoud dat het belangrijk is om de individuele behoeften van je hond te respecteren en altijd de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen voor een veilige en plezierige wandelervaring samen!
De ideale locatie
Wij zijn persoonlijk geen fan van campings omwille van de drukte. Op een camping kan het al snel heel druk worden. Honden die wat ruimte nodig hebben, kun daar toch wel wat hinder van gaan ondervinden. Kies een camping waar ruimte is. Hou rekening dat op sommige campings honden ook kunnen loslopen. Met een reactieve hond kies je best voor een andere camping.
Ben je nog niet helemaal ervaren met het slapen in het bos, kan een camping wel een veilige optie zijn. Wij kiezen persoonlijk voor een bivakzone in het bos als wild kamperen niet is toegelaten.
Een bivakzone is een zone in het bos waar je een wild kampeer ervaring kan ervaren. Die bivakzones liggen vaak afgelegen, wat betekent dat je voornamelijk op jezelf bent aangewezen.
Kies je voor wildkamperen of een bivakzone, zorg dan dat je zeker voldoende water op voorraad hebt! Het is ook aangeraden om een bivakzone te zoeken die dichtbij een parking ligt, zodat je snel richting een dierenarts kan rijden als dat nodig zou zijn.
Ga je naar een camping? Dan moet je er eerst en vooral zeker van zijn dat honden er wel degelijk welkom zijn. Is dat het geval? Vraag dan op voorhand in welke gebouwen en op welke plekken je hond welkom is.
Bivakzones in Limburg
De bivakzones Solt en Itter zijn gelegen in de Duinengordel, een streek in het noordoosten van Limburg die toeristisch gekend is omwille van het aantrekkelijk gebied van hoge stuifduinen, zanderige bossen, vennen en heide.
Duinengordel strekt zich uit over de gemeenten Oudsbergen, Maaseik en Bree. De stuifduinen zijn niet gelegen in de onmiddellijke omgeving van de bivakzones, je kunt ze ontdekken als je enkele kilometers meer zuidelijk fietst of wandelt. Vooral de omgeving rond de Oudsberg is daar het ontdekken waard.
Te voet bereik je zowel bivakzone Itter als bivakzone Solt via het Grote Routepad (GR) 561 Kempen-Maaspad tussen Opitter en Neeroeteren. Bewegwijzering met witrode strepen.
Vanaf het kruispunt Opstraat / Zandbergstraat te Itter kun je ook gewoon rechtstreeks naar de bivakzones wandelen. Volg gewoon het pad dat het bos inloopt en blijf 25 minuten de bosrand volgen, ook na de kruising met een asfaltweggetje. Zo bereik je bivakzone Itter.
De meest noordelijke bivakzone, Itter, ligt krak op de Limburgse steilrand. Het terrein is er dus hellend, handig dan ook dat er een ruim tentenplatform is waarop je je tent waterpas kan plaatsen. Je bivakkeert hier in een schaduwrijke omgeving van berken en eiken maar het zijn toch vooral de grove dennen die overheersen rond de bivakzone. Aan een zijde heb je tussen de bomen een vergezicht over akkers en weiden, grotendeels op het grondgebied van de gemeente Bree gelegen.
Bivakzone Solt ligt wat zuidelijker en is volledig door bos omgeven, Corsicaanse dennen en Amerikaanse eiken. Deze bivakzone ligt op een kruising van enkele bospaden, waarlangs wandelroutes passeren en beschikt op een vlak terrein eveneens over een tentenplatform. Indien je op Itter een probleem zou hebben om je tent te plaatsen kun je eventueel naar Solt uitwijken waar je ze eventueel op de vlakke bodem kan plaatsen.
Voor wie graag onder een tarp of in een hangmat (hammock) overnacht, zijn er stevige palen voorzien, dit zijn de eerste bivakzones in Vlaanderen die hiermee zijn uitgerust. Voor sommige types hangmatten kan het zijn dat de palen niet ver genoeg uit elkaar staan.
Er is op elke bivakzone een ecologisch toilet aanwezig. Na je dropje bedek je dat met een stevig handvol zagemeel om ecologische compostering te bevorderen en onaangename geuren tegen te gaan. Er is daarvoor een voorraad zagemeel voorzien in een smalle bak, rechts van jou als je op het toilet zit.
Er zijn ook waterpompen op deze bivakzones. Het water is in principe niet drinkbaar.
Voor meer info kan je terecht op de website van Bivakzone – 2 x Duinengordel
Slapen in een tent met je hond
Slapen in een tent met een hond vraagt om wat voorbereiding.Deze voorbereiding start thuis. Eens je hond eraan gewend is kan het avontuur echt beginnen!
Zorg dat je hond een aparte comfortabele slaapplek heeft en dicht bij jou kan kruipen als hij schrik zou hebben of het te koud zou worden. Vergeet niet dat je in een totaal nieuwe omgeving ligt en je hond niet alle geluiden zal kunnen thuisbrengen. Stel hem op zijn gemak door zijn eigen dekentje mee te nemen, en wees niet kwaad als hij uit het niets begint te blaffen of onrustig wordt. Een lekkere kauwbot kan ook wonderen doen.
TIP: Ga je in het buitenland op vakantie of is het al een poosje geleden dat je met je hond op controle ging? Dan kan je voor de zekerheid nog eens langsgaan bij de dierenarts. Hij/zij kan checken of je hond nog beschermd is tegen bepaalde ziektes en/of nieuwe vaccinaties moet krijgen. Zorg er wel voor dat je dat ruim op voorhand doet, zodat je hond tijdens je reis niet onwel wordt van de spuitjes die hij gekregen heeft.
Routine
Geef je je hond elke ochtend om 7u zijn eten en geef je zijn avondeten altijd rond 19u? Zorg dan dat je die routine tijdens het kamperen kan aanhouden. Ga ook niet meteen ander voer gebruiken dan thuis, maar zorg thuis al voor een gewenning indien je bv gevriesdroogd voer wil gaan gebruiken onderweg. Een hond is een gewoontebeestje, dus de kleinste veranderingen die zijn dagelijks ritme verstoren, kunnen hem van streek brengen.
Voorbereiding is het halve werk
Je hebt niet alleen een tent en een slaapzak nodig om te kunnen kamperen, want ook je hond heeft heel wat nodig. Zorg er dan ook voor dat je een lijstje maakt met het materiaal dat je voor je hond nog in huis moet halen voordat jullie op avontuur vertrekken.
Bij koudere dagen en om alles een beetje schoon te houden, is een handdoek heel handig. ‘s Avonds nat en koud zijn is voor een hond niet leuk, dus droog je hond goed af na een wandeling door nat gras. Zo blijft je tent ook netjes en droog.
Zorg voor een lange lijn!
Want overlast is de belangrijkste regel voor wat betreft het meenemen van honden. Op bijna alle trails in Belgie moet een hond altijd aangelijnd zijn. Daarom is het handig om een lange lijn van bijvoorbeeld 10 meter mee te nemen. Een grondpin is handig om je lijn vast te maken op je kampeerplek. Zo kan je hond veilig genieten van de omgeving en jij je geen zorgen te maken als hij achter een beer aanrent. Grapje natuurlijk! In Belgie zijn er enkel gifslangen… nee ook niet! De natuur in Belgie is een redelijk veilig plek om te overnachten! Zet je tent echter niet op, in het midden van een wildspoor, anders zou er wel eens een everzwijn in je tent kunnen opduiken!
Tips om je tent op te zetten.
Kies je voor een camping dan hoef je je geen zorgen te maken over de ondergrond of omgeving om je tent op te zetten. Ga je wildkamperen (niet toegelaten in België) dan zal je rekening moeten houden met je locatie,is de ondergrond geschikt om een tent op te zetten, kom bij voorkeur aan op je plek als het nog licht is. Zo kan je de omgeving beter ontdekken en zien waar jij je tent veilig kunt opstellen. Hou ook rekening met dat gezellig kabbelende beekje dat bij hevige regenval wel snel kan overstromen, het weer, wind, hondvriendelijk, drukte…
Voor meer outdoorskills kan je terecht bij Brecht en Zoe van Outdoorschool
Voedsel- en waterplanning
Als je de hele dag op pad bent, heeft je hond meer voedsel en water nodig dan anders. Simpelweg omdat je hond meer energie verbruikt. Biedt jouw hond voldoende drinkgelegenheid. Vooral op warme dagen! Geef je hond tussendoor ook een lekkere voedzame snack om zijn energie op peil te houden tijdens jullie wandeling.
Tip: als jij dorstig, hongerig of moe bent, dan is de kans groot dat jouw hond dat ook is. Neem voldoende rustpauzes om samen te eten en drinken.
Trail gevaren voor honden
Ons land is relatief een heel veilige plek om erop uit te trekken, maar vraagt toch wat voorbereiding en kennis. Ken je locatie en je gebied, deel je locatie met thuisblijvers, zorg dat je gsm batterij is opgeladen, en weet wat jij en je hond aankunnen.
Je hond meenemen op avontuur is super fijn maar wees extra alert op het volgende:
Oververmoeid: kijk hoe snel de ademhaling en hartslag van jouw hond tijdens pauzes is. Als beide hoger dan normaal lijken, verleng dan de pauze of verkort je wandeling voor die dag.
Wild : De hondenriem is uw beste verdediging tegen confrontaties met wild. Houdt je hond daarom bij je en voorkom ongemakkelijke situaties. Kom je toch wild tegen, ga dan niet luid staan roepen en tieren, maar wees rustig, klap enkele keren in je handen, het wild is banger voor ons en zal niet snel kiezen voor een confrontatie. Hou altijd afstand!
Planten : Pas ook op met splinters,doornen en braamstruiken. Controleer je hond regelmatig aan zijn poten en tussen zijn tenen.
Hitteberoerte : Honden kunnen alleen maar zweten door te hijgen en via hun voetzolen. Wees dus alert op extreem warme dagen. Rust vaak, laat voldoende drinken en pauzeer op schaduwrijke plekken.
Tip: En ook al kan jouw hond goed zwemmen vermijd snel stromend water.
Voeding op de trail
Gevriesdroogde voeding is de uitvinding als je vaak op pad gaat met je hond. je wil namelijk niet meer dan nodig. Vergis je niet! 2 kilo extra op je rug vraagt net wat meer energie dan niets op je rug te dragen. Oefen hier dus ook eerst thuis mee, en pas eventueel de lengte van je hike aan.
De praktische voordelen van gevriesdroogde voeding zijn:
- het erg licht is
- je er weinig van hoeft te voeren
- je het lang kunt bewaren
- het makkelijk te bewaren is (geen vriezer/ijskast nodig)
- je het niet hoeft te portioneren, zoals met rauwe vleesvoeding
Vriesdrogen is een methode waarbij vocht wordt onttrokken aan het vlees onder zeer lage temperaturen.. Er zijn geen antioxidanten of conserveringsmiddelen nodig om het voer goed te houden.
Hoe moet je gevriesdroogd voer voeren?
- doe de juiste hoeveelheid voer in een bak
- doe er drie keer zoveel warm (maximaal 37 graden) water bij
- en schotel het voor
Er zijn in Nederland en België twee merken die complete gevriesdroogde maaltijden voor honden biedt:
- Orijen Freeze Dried
- Pawfect Freeze Dried
Wij wensen jullie heel veel natuurlijke avonturen! Voor mee tips kan je mij altijd contacteren, voor outdoor info en het opdoen van de nodige skills kan je terecht bij Outdoorschool.