Ontspannen wandelen
 Een ontspannen wandeling start met de de juiste uitrusting, mind set, kennis van stress signalen hoe deze te herkennen en de daarbij horende lichaamstaal van honden.
In deze blog geef ik je de eerste stappen die jij kan zetten om ontspannen te kunnen wandelen.
We bekijken de juiste uitrusting voor je hond, de wandelomgeving, de kracht van beloningen en elk effect dit heeft op het wandelgedrag van je hond.
 De juiste uitrusting
 Wandelen start met de juiste wandeluitrusting voor je hond.
 Zowel voor jezelf als voor jouw hond is het belangrijk dat je goede stevige materialen gebruikt, Biothane lijnen zijn oersterk, een goed y-tuig geeft je hond de nodige ondersteuning en voorkomt blessures en een degelijke heupgordel zorgt voor meer veiligheid.Â
De Heupgordel
Een heupgordel draag je tijdens het wandelen met de hond. Het geeft je extra steun en de nodige veiligheid. De lijn kan nooit uit je handen vallen. Op je heupen zit ook meer kracht dan in je handen. Je kan letterlijk in je heupgordel gaan hangen en je hielen in de grond verankeren.
Het voordeel van een heupgordel is dat je jouw handen kunt gebruiken als extra hulpmiddel tijdens het wandelen. Er zijn tegenwoordig diverse gordels op de markt. De doelstelling van een heupgordel is dat je deze op de heupen draagt i.p.v. je onderrug. Dit verkleint de kans op rugblessures. Zeker bij sterke honden is het dragen van een heupgordel waar je door middel van een musketon of haak je lijn op kunt vastklikken. Je hebt zo een extra veiligheid, de lijn kan niet uit je handen glippen, en je staat steviger bij een uitval.
Je hebt hierbij ook je handen vrij om je hond goed te kunnen sturen, en je niet in de knoop raakt met je lange lijn.Â
Er zijn verschillende heupgordels op de markt die geschikt zijn voor het wandelen met je hond. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een heupgordel:
- Comfort: De heupgordel moet comfortabel zijn om te dragen, vooral als je lange wandelingen maakt. Zoek naar een gordel met gewatteerde banden en een verstelbare tailleband
- Veiligheid: Zorg ervoor dat de heupgordel een stevige gesp heeft die niet gemakkelijk loskomt, vooral als je hond groot en sterk is. Controleer ook of er een bevestigingspunt is voor een riem om je hond aan vast te maken.
- Duurzaamheid: De heupgordel moet duurzaam zijn en bestand zijn tegen slijtage en scheuren, vooral als je vaak wandelt met je hond. Kijk naar gordels die zijn gemaakt van stevige materialen zoals nylon of neopreen.
- Opslagruimte: Sommige heupgordels hebben zakken of vakken waar je kleine spullen zoals sleutels, telefoon of snacks in kunt bewaren.
Twijfel jij bij het kiezen van een goede heupgordel? Vraag mij gerust om extra advies.
 Door je hond te voorzien van een goed tuig en lange lijn, gaat je hond meer ontspanning ervaren en ervaart hij de wereld als een fijne plek. Ook zorgt een goed tuig voor minder wrijving wat weer zorgt voor minder frustratie of irritatie.
De voorkeur gaat uit naar een Y- tuig. Dit type tuig zorgt ervoor dat de schouderbladen vrij liggen en dat er in de halsregio niets kan worden afgeklemd. Bij een goed tuig kunnen diverse punten worden afgesteld, en kan de maat van het tuig zo perfect worden afgesteld op jouw hond. Ook voor honden die trekken aan de lijn, zit een y- tuig het prettigst. Er wordt hier zo min mogelijk druk uitgeoefend op het hondenlijf, en wordt de kwetsbare halsregio niet constant onder druk gezet. Ook bij een tuig zijn er enkele dingen om rekening mee te houden, zo mag deze niet te kort aan de voorpoten zitten, of te hoog in de hals of te kort op de rug. Laat je dus bijstaan bij het kiezen van een goed tuig. Tuigen als k9 laat je beter hangen in de winkelrekken, ook tuigen die bijeen trekken bij druk laat je best lekker hangen in de winkelrekken. Deze tuigen zijn verre van ergonomisch en belemmeren vaak de beweging van het hondenlijf. Wat weer kan leiden tot kwetsuren.
Kies bij voorkeur ook voor een tuig dat gewatteerd is, dit geeft minder wrijving, en zorgt voor een prettiger gevoel bij je hond. Kies ook de juiste maat. Laat je hierbij adviseren door een professional.
Verkies jij zelf eerder een halsband, zorg ook hier ervoor dat het niet uit snijdend materiaal bestaat. Ook hoort de halsband goed aan te sluiten, je zou als het ware net een vinger er tussen moeten kunnen steken. Ik adviseer echter bij honden die trekken echt wel een tuig. Door de constante druk op de nek kunnen gevoelige delen in de hals beschadigd raken. Zeker bij jonge honden is een halsband uit den boze.
Op de tekening hieronder zie je welke gevoelige delen er zich bevinden in de halsregio van je hond, en waarom een tuig beter is voor je hond dan een halsband. Laat die strop en sliplijnen zeker achterwege!
Waarom kiezen voor een lange lijn.
Stap om het even welke dierenspeciaalzaak binnen en de overvloed aan lijnen komt je tegenmoet! Korte lijnen, lange lijnen, jachtlijnen, lederen lijnen, nylon lijnen, Biothane lijnen, er is voor iedereen wat wils.
Onze favoriet is uiteraard onze eigen Biothane lijn, die je kan bestellen in onze webshop. (Klik op het woord om meteen naar de shop te gaan.)
Qua geschikte lengte adviseer ik een lijn van maximaal 5 meter, het liefst vervaardigd dus uit Biothane.
Voordelen van Biothane
- Duurzaam en sterk, scheurt niet, bij normaal gebruik. ( Is natuurlijk niet bestand tegen honden die op hun riem knagen, of als de lijn ergens langs schaaft met scherpe delen, of knel komt te zitten.)
- Neemt geen vocht op, schimmelt niet
- Blijft flexibel bij koud weer
- Uiterst kleurvast en vormstabiel, rekt niet
- Geen onderhoud – makkelijk te reinigen met water
- Bijna geen slijtage
- In veel trendy kleuren beschikbaar en dus makkelijk te matchen met halsband of tuig.
- VEGAN
Wandelen met een lange lijn zorgt ervoor dat je hond optimaal gebruik kan maken van de ruimte waarin hij zich beweegt. Waar een korte lijn, van 1.5m bv, een grote belemmering geeft in het uiten van communicatie, bv wegdraaien, ruimte nemen van een enge prikkel, geeft de lange lijn deze ruimte wel. Het zorgt er ook voor dat er minder spanning op de lijn staat. Door deze ruimte krijgt de hond meer het gevoel van zelfcontrole, dit gevoel zorgt er weer voor dat je hond minder spanning ervaart en op jou kan vertrouwen als begeleider.
Aan een lange lijn kan de hond dus in vrijheid wat snuffelen, rondkijken en de wereld onderzoeken. Via de lijn is er wel een voortdurend contact met de begeleider en dat geeft de hond een veilig gevoel.
Door met een lange lijn te lopen is er meer ruimte voor ontspanning ontspannen en om te communiceren, ook leert de hond heel goed de grenzen kennen en accepteren. Dus als het naast een drukke straat nodig is aan een korte lijn te lopen, accepteert hij dat ook. Hij leert dat hij vrij mag snuffelen en onderzoeken als het kan en dat er ook situaties zijn, dat het even niet kan. Jij helpt hem beslissingen te nemen, grenzen te leren kennen en gevaar te omzeilen en toch mag de hond doen wat hij het liefste doet: snuffelen en onderzoeken. Dit is alles wordt beperkt indien jij zou gebruik maken van bv een 1,5 m lijn.
Wandelen aan een 5 meter lijn maakt de wandeling leuk voor beide partijen en komt de hond aan zijn noodzakelijke portie indrukken en ervaringen, zelfs als hij aan de lijn loopt! Daardoor zal je hond tijdens het wandelen minder aanlopen tegen beperking en daardoor minder gefrustreerd raken, minder gaan uitvallen en minder in de lijn lopen.
De kracht van de juiste beloning.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van trainen met positieve beloningen bij honden. Het gebruik van beloningen, zoals voedsel of speeltjes heeft vele voordelen voor de hond maar ook voor de band tussen mens en hond.
We zien in de praktijk dat trainen met positieve beloningen angst en agressief gedrag bij honden vermindert. Honden die worden getraind met dwang of straf vertonen vaak meer angst en agressie dan honden die worden getraind met positieve beloningen. Door het herhaaldelijk belonen van gewenst gedrag, zien we dat honden dit gedrag veel meer gaan laten zien.
Daarnaast versterkt trainen met positieve beloningen de band tussen hond en zijn mens. Honden leren dat hun mens een bron van positieve ervaringen is en ontwikkelen een positieve associatie ermee. Dit leidt tot een betere relatie tussen hond en mens en kan het trainingsproces bevorderen.
Een ander voordeel van trainen met positieve beloningen is dat het het leren en de aandacht verbetert. Honden zijn gemotiveerd door de beloningen en leren daardoor sneller. Bovendien zijn honden meer gefocust op de training, omdat ze weten dat ze beloond zullen worden voor hun goede gedrag.
Het gebruik van positieve beloningen vermindert ook stress en angst bij honden tijdens de training. Honden worden niet gedwongen om iets te doen en weten dat ze beloond zullen worden voor hun goed gedrag. Dit resulteert in een positieve ervaring voor de hond en kan stress en angst verminderen.Â
Ten slotte kan trainen met positieve beloningen het welzijn van de hond verbeteren. Honden hebben over het algemeen een beter welzijn als ze positieve ervaringen hebben tijdens de training en minder stress ervaren.
Wanneer is een beloning echt een beloning
Een beloning is echt een beloning voor een hond wanneer het iets is wat de hond graag wil hebben of doen. Een beloning moet iets zijn waar de hond naar uitkijkt en dat hem motiveert om het gewenste gedrag te vertonen. Dit kan voedsel zijn, zoals stukjes kaas of stukjes worst, maar het kan ook een speeltje. Het belangrijkste is dat de beloning iets is waar de hond op dat moment waarde aan hecht.
Om er zeker van te zijn dat de beloning echt een beloning is voor de hond, is het belangrijk om de beloning te variëren en te kijken wat de hond het leukste vindt. Sommige honden zijn bijvoorbeeld dol op apporteren, terwijl andere honden liever voedsel krijgen. Door verschillende beloningen uit te proberen, kan je erachter komen wat de hond het meest waardeert.
- Ga zo rustig mogelijk de deur uit en, nu is het tijd voor je hond. Zit niet op je gsm! Kijk wat je hond doet.
Hij mag blijven staan om te kijken, of wat te snuffelen. Soms helpt het om meteen wat voertjes op de grond te strooien, zodat hij niet meteen al in de lijn gaat hangen. - Kies kritisch de wandelomgeving uit. Misschien moet jij wel de wagen pakken en een eind rijden om een prikkelarme omgeving te vinden voor je hond.
- Volg je hond in zijn tempo. Wil hij snuffelen? Dan blijf je even staan wachten. Geef hem deze snuffeltijd, snuffelen ontspant je hond, en zorgt er voor dat hij minder zijn ogen zal gebruiken maar wel zijn neus. Dit helpt trekken aan de lijn te voorkomen.
De omgeving waarin je wandelt met je hond speelt een enorm grote rol in de reactiviteit. In deze les gaan we bekijken welk effect dit op je hond kan hebben, en wat je kan veranderen, zodat je weer ontspannen kunt genieten van jullie wandeling samen.
Bekijk eens kritisch de wandel omgeving van jouw en je hond. Hoe ervaart je hond deze? Misschien wandel je steeds dezelfde ronde in je woonwijk en weet je hond al waar die ander stomme hond zit, en gaat hij al op voorhand zichzelf opwinden. Iedere wandeling ervaart je hond dus enorm veel spanning. Ga eens in een andere (PRIKKELARME) omgeving wandelen, neem hier voor bij voorkeur de wagen. Zo voorkom je al een deel spanning. Zo ga je uiteindelijk bepaalde aangeleerde patronen doorbreken.
Misschien woon jij kort bij het bos, en triggeren al de geuren van wild je hond, en gaat hij hierdoor enorm in de lijn hangen? Probeer eens in een woonwijk te wandelen op een rustig tijdstip. Of misschien wonen er in jullie woonwijk veel honden, en kunnen deze plots luid blaffend verschijnen aan de omheining….
Â