Hondvriendelijke wandelroute Heiderbos

Heiderbos

Het Heiderbos in As maakt deel uit van het prachtige Thorpark en het Nationaal Park Hoge Kempen, een prachtig stukje natuur van 21 hectare, dat uitnodigt tot ontdekking. Ik koos voor de korte lus, een wandelpad van vijf kilometer die je meeneemt door de natuurlijke pracht van het gebied. Hiervoor volg je de groene wegwijzers.

Als je het Heiderbos binnenkomt, word je meteen omringd door weelderig groen. Het pad leidt je verder het bos in, langs kronkelende paden omringd door vele jeneverbesstruiken. Dit maakt van het Heiderbos meteen een uniek stukje natuur.  Het is namelijk de enige plek in Vlaanderen waar je nog zo’n grote verzameling jeneverbesstruiken vindt.

Terwijl je verder wandelt, openbaart het landschap zich voor je. Je ziet uitgestrekte heidevelden, en bezoek je deze plek eind augustus dan wandel je doorheen de paarse gloed van de struikheide die in bloei staat, een prachtig gezicht dat je zintuigen prikkelt.

Onderweg geniet je van de geluiden en geuren van de natuur om je heen. Het zachte geruis van de bladeren in de wind, de zoete geur van bloeiende bloemen en de aardse geur van de bosgrond onder je voeten vormen een betoverende ervaring. Het is een heel divers landschap, anders dan de monocultuur bossen die ik vaak zie. Je wandelt door zandduinen, heide, en loofbos.

Weetje

Dit natuurgebied heeft een aanvraag ingediend voor UNESCO-erfgoed vanwege het Jeneverbesbos.

Het is hier stil. Ik geniet. Ook al is het weekend, we komen slecht enkele andere wandelaars tegen. Ik waan me even op vakantie als ik door de bomen plots de glinstering van water opmerk. Iets waar zowel ik als de honden altijd blij van worden.

Het Heiderbos is ook de thuisbasis van diverse wilde dieren. Tijdens je wandeling kun je een ree zien glippen tussen de bomen of een specht die zijn snavel in een oude boomstam slaat op zoek naar voedsel. Het herinnert je aan de rijke biodiversiteit van de natuur. Dit is puur genieten. Ook mijn honden, Maikoh en Maylee genieten mee van dit prachtig plekje. De paden zijn ruim en het is overzichtelijk. Wat het meteen ook een ideale wandelroute maakt voor honden die net dat tikkeltje meer ruimte nodig hebben.

Handige info

  • Instapplaats Kantonnalebaan, As
  • Aan de instapplaats is een kleine parking, daar kan je ook meteen een infobord vinden met alle bewegwijzerde routes.
  • Hondvriendelijk. Honden aan de lijn welkom.
  • Diverse routes die goed zijn aangeduid.
  • Niets veel hoogte verschillen. Goed begaanbare paden.
Kenmerken
Regio:Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur:groen
Afstand:4,4 km
Duur wandeling:1 u 6 min
Moeilijkheidsgraad:Beginner
Andere:Grotendeels onverhard

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs

Pijnven Bosland

Pijnven Eindeloos struinen in het bos? Daar staat Pijnven in Bosland voor.