Hondvriendelijke wandelingen: Terhills

Terhills

Het voormalige gesaneerde mijnterrein dat oorspronkelijk bekend stond als Connecterra, draagt sinds 2021 de naam Terhills. Dit gebied omvat uitgestrekte wandelpaden die zich slingeren over de terrils en langs de waterplassen. Naast zijn natuurlijke pracht vervult dit gebied ook een recreatieve rol. Bij een van de waterplassen bevindt zich het Terhills Cable Park, een centrum voor waterskiën en wakeboarden. Aan de voet van de Lange Terril ligt Elaisa, een wellnesscentrum met sauna’s, zwembaden en rustgevende meditatieruimten. In het voorjaar van 2021 opende het Center Parcs Terhills Resort, een vakantiepark met elegante cottages aan het water.

Terhills maakt bovendien deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België! Dit park beslaat meer dan 12.000 hectare in het oosten van de provincie Limburg. De toegang tot Terhills fungeert tevens als hoofdtoegang tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

Wandelroutes

  • De groene route van 3,6 km brengt je in één uur over de lange terril tot bij het panoramapunt. 
  • De blauwe route van 5,4 km gaat behalve naar het panoramapunt ook rond de kleine waterplas van het Terhills Cable Park.
  • De paarse route van 9,5 km gaat helemaal rond de grote plas en geeft een prachtig panorama van zowel de lange terril als de tweelingterril.

Voor de ervaren hikers onder ons, is er de lange afstandswandeling van 108km!

Er zijn verschillende wandelroutes om uit te kiezen. Voor de meest indrukwekkende ervaring kies je de paarse wandelroute van 9,5 kilometer. Deze route wordt gemarkeerd door paarsgekleurde bordjes in de vorm van een trapezium. De route voert langs de toppen van de Lange Terril en de Tweelingterril en biedt een panoramisch uitzicht op de Kleine Plas en omcirkelt de Grote Plas.

De korte, blauwe luswandeling brengt je langs de kleine plas, de kleine terril en geeft zicht op de indrukwekkende tweelingterril. Langs deze route geniet je van panoramische vergezichten die de natuurlijke pracht van dit gebied onthullen.

Alle wandelroutes zijn behoorlijk uitdagend vanwege het terrein met veel hoogtemeters. Voor mij was de blauwe route route niet echt opwindend. Kies als het kan voor de paarse route. Ongeacht welke route je kiest, stevige wandelschoenen zijn een must. Een goede conditie is ook van groot belang.

Als je hond reactief is, vermijd dan het weekend en schoolvakanties, omdat het dan erg druk kan zijn. Op de langere route zijn de wandelpaden ruimer dan op de kort blauwe route die wij hebben genomen.

Wandel met me mee

Wij zijn heel vroeg vertrokken en zijn over de gehele route dit keer bijna niemand tegengekomen. Op de blauwe route wandel je soms op paden waar je geen uitwijk mogelijkheid hebt.

We parkeerden de wagen aan het bezoekerscentrum aan de overkant van het Terhill hotel. Deze parking is trouwens gratis. Steek hier de straat over en wandel langs het indrukwekkend hotel en zijn mooi aangelegde tuin, het bezoekerscentrum binnen. Alle routes starten aan de mijnschacht die je ziet aan je rechterkant.

Deze keer kozen we voor de korte blauwe route. Later blijkt dit mijn minst favoriete route te worden. We wandelden door een prachtig naaldbos die je even doet wegdromen en bijna aanvoelt alsof je in een of ander Scandinavisch land toe bent gekomen. Al snel werd ik uit mijn droom gehaald. De volgende twee kilometers wandelden we over een verhard pad en langs industrie. Het uitzicht op de kleine pas maakte wel een deel goed. Eindelijk! Bos! We begonnen de klim naar de top van de tweeling terril, pittig en best zwaar door de vele hoogtemeters en trappen op de route. Maar… Wat een uitzicht! heel even waande ik mij weer in Zweden, de ruimte en de rust overvielen me.

Daar, hoog boven de drukte van de stad, daar komen we steeds weer even thuis.

Een work-out voor je benen, een lust voor het oog.

De wandeling naar de top is op deze route echt het hoogtepunt. Je daalt weer af langs een kronkelend pad, en wandelt terug naar je startpunt langs een redelijk saai stuk. Wij haakten er nog een kort stukje aan vast en wandelde naar de grote plas om te genieten van het uitzicht over het meer omringd door prachtige naaldbossen.

Tijd voor avontuur

Verken het netwerk van paden die leiden door een verscheidenheid aan bos en observeer de diverse flora die dit gebied zijn thuis noemt.

Belangrijke info

  • Als vertrekpunt voor alle wandelingen op het domein van Terhills dient de gerestaureerde schachtbok bij het National Park Visitor Center.
  • Gratis parkeergelegenheid bij het gebouw van de toeristische dienst, Zetellaan 35, Maasmechelen
  • Het terrein is NIET geschikt voor rolstoelen of buggy’s.

Na het wandelen kun je terecht bij het National Park Visitor Center of Brasserie De Karbonkel, hier zijn honden toegelaten op het terras. Wil je zeker zijn dat je niet teleurgesteld wordt, vraag dan even na of je hond mee naar binnen kan.

Ecotron

Aan het einde van je wandeling loop je langs het Ecotron, een project van U Hasselt. In de verschillende koepels, met elk een ander klimaat, doen onderzoekers een klimaatstudie. Iedere koepel bootst een ander weerfenomeen na. Ze onderzoeken zo het effect van de weersomstandigheden op de flora die je kan vinden in het gebied.

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs