Hondvriendelijke wandelroute

Klaverberg

Diep in het hart van Genk, België, ligt een schat met zowel historische als natuurlijke pracht. De Klaverberg en de Terril Waterschei, ooit de locatie van een bruisende steenkoolmijn, zijn nu een eerbetoon aan het verleden en een oase van natuurlijke schoonheid. het maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en is een van de vele toegangspoorten om het gebied te verkennen.

Hier word je niet alleen getrakteerd op prachtige landschappen en een inkijkje in de geschiedenis, maar ook op een onvergetelijke ervaring. Het is een plek die geschiedenis ademt, terwijl de natuurlijke pracht ervoor zorgt dat je steeds weer terug wilt keren.

Wanneer je deze plek bezoekt, word je meegenomen op een reis door de tijd. Het gebied staat bekend om zijn rijk mijnverleden, en het uitzicht vanaf de top van de terril biedt een ongeëvenaarde blik op het industriële erfgoed van België. Je kunt de geschiedenis haast voelen, terwijl je de meer dan 400 trappen beklimt die je naar de top leiden.

Mijnterril Waterschei

Op pad met de Boswachter

Ik kende de Klaverberg als de toppen van mijn vingers… tenminste, dat dacht ik, totdat Jan me meenam op een onvergetelijk avontuur. Jan, een doorgewinterde boswachter met talloze jaren ervaring voor ANB, is werkelijk ongeëvenaard in zijn kennis van dit gebied. Met mij in zijn voetsporen begaven we ons op een reis door de geschiedenis en de betoverende natuurpracht van de Klaverberg.

Jan deelde de rijke geschiedenis van de Klaverberg met me, van de mysterieuze wintereiken tot de stuifduinen. Hij vertelde me over de oorsprong van de naam “Klaverberg,” die mogelijk verband hield met de klaverachtige vorm van de stuifduinen. In mijn zoektocht naar bevestiging dook ik in de archieven en bladerde door oude kaarten, maar de klavervorm leek zich aan mijn waarneming te onttrekken. Dieper in de historische archieven van de stad Genk vond ik aanwijzingen dat de naam wellicht was afgeleid van het type klaver dat hier vroeger welig tierde tegen de berg aan, Aen den Klavenberg. Een vleugje mysterie past zeker bij deze betoverende plek.

De woorden “kleveren,” “klaveren,” en “klefferen” delen een oorsprong, waarbij ze verwijzen naar het woord “klauteren,” afgeleid van het Middelnederlands “claveren.” In deze context suggereert “claveren” een moeizame inspanning om tegen iets omhoog te klimmen.

Een alternatieve mogelijke oorsprong van het woord “Klaverberg” kan worden herleid naar de aanwezigheid van een plantensoort die destijds in het gebied groeide, namelijk het “hazenpootje” (trifolium arvense), een klaversoort (Middelnederlands “clāvere”). Het hazenpootje komt nog steeds voor in de omgeving van de terrils van Waterschei.

Terwijl we verder dwaalden, stelde Jan me voor aan de lokale fauna en flora. De Klaverberg blijkt een ware schatkist te zijn aan fauna en flora, met de gladde slang en de rugstreeppad als lokale bewoners, vaak te vinden in de poelen, en het bijzonder plantje Klein Wintergroen. Klein wintergroen heeft glanzende, groenblijvende bladeren en draagt kleine, witte tot lichtroze bloemen. Het is een typische plant die gedurende de wintermaanden, en zelfs in de sneeuw, groen blijft.

De scherpe smaak van de paddenstoelen en zwammen die we tijdens onze tocht proefden, blijft nog steeds op mijn tong hangen, als een herinnering aan die bijzondere dag.

De Klaverberg heeft zich onthuld als veel meer dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Het is een plek vol geschiedenis, mysterie en schoonheid, waar de natuur en het verleden harmonieus samenkomen. Dankzij Jan en dit avontuur ben ik de Klaverberg met nieuwe ogen gaan zien, en ik zal deze magische plek voor altijd koesteren.

Steenmannetjes route

De Steenmannetjesroute, een magische reis die je meeneemt naar een wereld waar de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen.

Een uniek kenmerk van het gebied is het Steenmannetjespad, dit is ook meteen de korste wandelrouteroute. Steenmannetjes of steenstapels van basaltstenen wijzen je de weg naar de top van de terril. Dit pad van 2 km brengt je via de kortste route naar de top van de Terril. Je start deze route aan de parking, over de houten vlonderpaden doorheen een prachtig stuk historie met de mijnschachten als decor.

Zodra je de oude treinrails passeert, en de grazende schapen kunt zien, betreed je een unieke plek die me altijd doet denken aan mijn reizen door de Schotse Hooglanden. Deze locatie heeft bijna een sprookjesachtige uitstraling, vooral als je haar bij zonsopgang bezoekt. Het eerste stuk vanaf de parking tot aan de spooroversteek is net wat minder, maar ik beloof je…eens je aan het tweede stuk begint, zal je versteld staan van alle natuurpracht!

Alle routes zijn trouwens toegankelijk met aangelijnde honden. De brede paden op de tweede helft van de route maken het ook geschikt voor honden die graag wat meer ruimte hebben. Heb je een hond die reactief kan reageren, vermijd dan het weekend. Het kan hier enorm druk zijn. Hou hier dus rekening mee.

Onderweg naar de top kom je een losloopweide tegen waar je hond naar hartenlust kan rennen en spelen. Een extra troef dus, voor honden die graag op losloopweides komen. Dit is trouwens een rustig en overzichtelijke weide. Zo kun je deze vaak helemaal leeg en voor jezelf vinden.

Iedere wandelroute brengt je langs een van de prachtige poelen. Mij honden vinden het heerlijk om hier te kunnen rennen en zwemmen. Let wel op, doordat dit poelen zijn door uitgravingen van de mijn kan het plots heel diep en ongelijk worden, laat je hond dus niet onaangelijnd in het water zwemmen. Ook zijn deze poelen de thuishaven van tal van grondbroeders, en de rugstreeppad. Gaan we met respect om, met deze prachtige plek, kan iedereen hier nog heel lang van genieten.

Aan het begin of einde van je wandeling kun je terecht in de unieke setting van Partaasch. Deze resto is hondvriendelijk en heeft een uitgebreide menukaart met in het voorjaar een buitenbar.

Voor de meer gevorderde wandelaars onder ons, kies je uit een van de vele aangeduide wandelroutes.

  • Thorwandeling (2,7 km): Iets langer dan het Steenmannetjespad, deze route geeft je de kans om meer van de omgeving te verkennen.
  • Groene wandeling (4 km): Voor degenen die wat meer kilometers willen maken.
  • Blauwe wandeling (7,6 km): Een stevige wandeling voor degenen die diep in het landschap willen duiken.
  • Rode wandeling (12,8 km): Een uitdagende tocht voor ervaren wandelaars.
  • Gele wandeling (16 km): De langste route voor een uitgebreide verkenning van de Klaverberg en de Terril Waterschei

De rode en blauwe wandelroute leiden je door het Heiderbos. De rust die er heerst is echt betoverend. Het is alsof de tijd even stil staat wanneer je door het Heiderbos wandelt. De zonnestralen die filteren door het bladerdak, zorgen voor een warme gloed op het mos en de bladeren. Het is een plek waar je helemaal tot rust kunt komen en kunt genieten van de prachtige natuur om je heen.

De jeneverbes is een bijzondere boom die je hier nog kunt tegenkomen. Deze naaldboom heeft een unieke uitstraling en draagt bij aan de mystieke sfeer van het bos. De takken van de jeneverbes kronkelen op een elegante manier en de bessen die eraan groeien, voegen een vleugje kleur toe aan het groene landschap. Het is heel bijzonder om te bedenken dat deze bomen hier al eeuwenlang staan en getuige zijn geweest van de veranderingen in het landschap.

Wanneer ik door het Heiderbos wandel en omringd word door deze prachtige bomen, voel ik me altijd klein en nederig. Het herinnert me eraan hoe groot en indrukwekkend de natuur kan zijn. Het is een plek waar ik me volledig kan losmaken van de alledaagse drukte en gewoon kan genieten van het moment. Het Heiderbos is echt een parel in de natuur en ik raad het iedereen aan om eens een bezoekje te brengen.

Praktische info

Thor Park 8000 3600 Genk: André Dumontlaan 67 3600 Genk. Parkeren doe je best aan parking nr. 5. Daar starten ook meteen alle routes. Er staat geen infobord aan deze instapplek. Verloren lopen kan hier amper.

Goede conditie vereist voor de 400+ trappen naar de top van de terril voor een betoverend uitzicht.

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs

Pijnven Bosland

Pijnven Eindeloos struinen in het bos? Daar staat Pijnven in Bosland voor.

Meld je aan voor de gratis cursus ''Lichaamstaal bij honden''

Heb je al eens nagedacht over situaties waarin jouw hond lichaamstaal vertoont die je misschien niet direct begrijpt? Je zult verrast zijn hoe veel je gaat leren in deze cursus!

https://www.snuffeltuinscent.be/lichaamstaal-bij-honden/


Dit zal sluiten in 20 seconden