Heb ik een dominante hond in huis?

Of is er meer aan de hand, uhm poot?

Agressie is een complex gedragsprobleem die we kunnen opsplitsen in bijv.

  • Territoriale agressie – “Deze tuin (speelgoed, eten, bank, schoot) is van mij! Kom er niet in de buurt!”
  • Sex-sex agressie- Gericht op andere honden van hetzelfde geslacht, komt best vrij vaak voor.
  • Prooidrift agressie – treedt op wanneer een hond krachtige instincten heeft om dingen die bewegen te achtervolgen en te grijpen (katten, kippen, kleine honden, schapen, vogels, fietsen). Honden met een sterk prooi-instinct hebben niet altijd bewust de neiging om te doden, ze worden gedreven door hun DNA om te jagen, te grijpen, te schudden en te doden. Natuurlijk kunnen we ze dit niet laten doen, instinctief of niet!

Dit zijn maar enkele voorbeelden waarin we agressie kunnen in opsplitsen.

Een reactieve hond is niet echt territoriaal, bezitterig, dominant of roofzuchtig. In plaats daarvan leeft hij met een verhoogd gevoel van opwinding, waarbij hij overdreven reageert op dingen in zijn omgeving die hij als een bedreiging ervaart. Reactieve honden zijn meestal onzeker en angstig. Een reactieve hond is niet echt territoriaal, bezitterig of dominant . In plaats daarvan leeft hij met een verhoogd gevoel van opwinding, waarbij hij overdreven reageert op dingen in zijn omgeving die hij verkeerd als een bedreiging ervaart.

Nu klinken bovenstaande subtypes goed afgebakend, maar als het om levende wezens gaat, zijn de dingen zelden zo duidelijk. In feite zijn subtypes enigszins vloeibaar en kunnen honden worden beïnvloed door elke combinatie ervan.

Ik werkte bijvoorbeeld met een Australische Cattle Dog , die agressie vertoonde tegenover andere honden, prooidrift naar katten, territoriale agressie naar vreemden en bezitsagressie binnen zijn eigen familie.

Gelukkig zijn de meeste agressieve honden geen moeilijke gevallen zoals deze casus. In feite zijn de meeste agressieproblemen die ik zie reactiviteit naar andere honden. 

Reactiviteit is geen dominantie. Lees in deze blog meer over dominantie bij honden https://www.snuffeltuinscent.be/gedrag/willen-honden-stiekem-de-wereld-overnemen/

Leven met een reactieve hond

Stel dat je aan het wandelen bent en je hond ziet een andere hond of persoon. Hij stormt naar het einde van de lijn, uitvallend en grommend en fel blaffend. Ziet er behoorlijk agressief uit, nietwaar?

Maar als hij niet aangelijnd zou zijn… Zou hij dan naar de andere hond of persoon rennen en bijten?

Verrassend genoeg zouden de meeste honden dat niet doen ( Don’t try it!) :). Deze reactie (uitvallen) komt vaak voort uit frustratie die de lijn veroorzaakt (lijnfrustratie), angst voor wat kan gaan komen, of andere onderliggende oorzaken.

Ook trauma door een incident kan reactiviteit veroorzaken. Onthoudt ook dat lichamelijk ongemak zoals pijn of een allergie een trigger kunnen zijn voor je hond om overdreven te reageren op prikkels.

Twee honden die elkaar aanstaren

Reactieve honden zijn meestal angstig of gefrustreerd, en ze proberen hun angst of frustratie te uiten met uitbarstingen die (meestal) bluf zijn.

Reactieve honden kunnen echter bijten als ze te ver worden geduwd. Maar zelfs dan lijken ze vaak pas na de beet te beseffen dat ze het hebben gedaan, en dan lijken ze in de war over wat er net is gebeurd. Honden zijn in essentie heel conflictvermijdende dieren.

Tip: Je hond kort en strak vasthouden aan de lijn, zorgt er alleen maar voor dat de hond zich alleen maar angstiger of gefrustreerder voelt.

Jack Russell Terriër aan een losse lijn, zeer attent op eigenaar

Het is vaak stressvol om te gaan wandelen met een hond die zich agressief gedraagt tegenover andere mensen of andere honden. Je raakt gespannen als je iemand naar je toe ziet lopen, je neemt de lijn vaak korter en strakker vast, je spieren spannen zich op. Het probleem is dat je hond je angst kan voelen. Onbewust geef jij de hond het gevoel dat het benaderen van iemand, heel spannend is, je hond is hierdoor nog meer geneigd om dit als een bedreigingen te ervaren en zal gaan reageren door uit te vallen.

Het is dus heel belangrijk dat je ook aan je eigen angst gaat werken. Want dit is een belangrijk onderdeel als je wilt werken aan reactief gedrag. Ik help je hier graag mee in de cursus Bewust samenleven met je hond.

.

Omgaan met reactiviteitsproblemen

Alles wat hier wordt voorgesteld, wordt uitgebreider behandeld in mijn groepscoaching en online cursussen.

  • Voorkom de komende tijd dat je hond zou kunnen uitvallen door je wandelomgeving te managen. Dit is belangrijk om patronen te doorbreken, en gevoelens die je hond naar bepaalde triggers voelt te laten uitdoven.
  • Werk aan het gedrag in huis voorkom blaffen en waken aan het raam/tuinhek, zet in op rustig gedrag te motiveren in huis.
  • Geef je hond tijdens het wandelen ruimte. Zie je een persoon of andere hond naderen? Steek de straat over, neem een ander pad…
  • Biedt meer mentale uitdaging aan door middel van hersenwerk. Weet je niet hoe hiermee te beginnen? Ik heb daar een heel laagdrempelige cursus voor ontwikkeld. https://academie.snuffeltuinscent.be/product/start-to-braingame-mini-cursus/
  • Maak één keer per dag een korte gestructureerde wandeling. Hoe voorspelbaarder je dingen maakt, hoe meer veiligheid dit je hond biedt..
  • Beperkt veelvuldig gooien met een balletje. Dit zorgt voor aanmaak van adrenaline, cortisol en andere stresshormonen die je hond al meer dan genoeg aanmaakt tijdens het uitvallen 🙂 en zorgen voor nog meer alertheid en prikkelgevoeligheid.
  • Train om rustig door deuren of poorten te gaan, en laat je niet naar buiten sleuren. Je start van je wandeling maakt of kraakt de gehele wandeling.

Leer ten slotte de waarschuwingssignalen van je hond, dat er een uitval zit aan te komen.

Mensen zeggen vaak, “Het kwam uit het niets!” Maar vrijwel alle honden waarschuwen. Je moet alleen weten waar je op moet letten.

Reactiviteit heeft zich gedurende een periode opgebouwd, waarschijnlijk heeft je hond al een geruime tijd aangegeven zich ongemakkelijk te hebben gevoeld in bepaalde situaties. Maar heb je deze signalen gemist en onbewust genegeert.

Let op deze subtiele tekenen dat je hond zich gestrest voelt:

  • Geeuwen
  • Tongelen, aan zijn bek/neus likken
  • De basis van zijn oren naar achteren getrokken
  • Zijn ogen heen en weer laten gaan tussen jou en de trigger
  • Langzamer gaan lopen
  • Liggen
  • Een bezorgde uitdrukking op zijn gezicht
  • Strakke gesloten bek
  • Hijgen
  • Bevriezend als een standbeeld, zijn lichaam is stijf en stil
  • Zijn hoofd wegdraaien van het de trigger dat hem stress bezorgt

Leer je hond te lezen via deze gratis minicursus Lichaamstaal

https://www.snuffeltuinscent.be/gratis-trainingtips-voor-je-hond/

Kom je er zelf niet uit, schakel dan mijn hulp in, ik help je graag verder op pad!

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

Blogs

Pijnven Bosland

Pijnven Eindeloos struinen in het bos? Daar staat Pijnven in Bosland voor.

Oktober is reactiviteit maand!

Valt je hond uit? Sleurt hij je alle kanten uit? En ben je dat helemaal zat? Schrijf je dan nu meteen in voor de reactiviteitsgroepslessen! Meer ino via mail of klik op de tab reactiviteit.


Dit zal sluiten in 20 seconden