De kracht van een positieve mindset in hondentraining

Hondentraining kan een uitdaging zijn

Je begint vaak vol goede moed aan alles, maar bij de eerste terugval denk je meteen … Zie je wel. Ik kan dit niet. De training werkt gewoon niet. Ik moet iets anders proberen. Deze gedachte en overtuigingen die in je onderbewustzijn zijn voorgeprogrammeerd, laten je bepaalde keuzes maken. En dat zijn niet altijd de juiste…

 Er zijn dus momenten waarop je misschien gefrustreerd raakt, denkend dat je geen vooruitgang boekt. Als je dan geen hondencoach naast je hebt die je op dat moment erdoor kan sleuren, je weer op een positief pad kan zetten, loop je vast en geef je op. Het is heel belangrijk om een positieve mindset te behouden en elke stap in het trainingsproces met je hond te omarmen als een kans voor groei, zowel voor jou als je hond.

Accepteer terugvallen als onderdeel van het leerproces

In plaats van jezelf te ontmoedigen als je hond een eerder geleerde truc vergeet of een ongewenst gedrag vertoont, zie het als een kans om te leren. Terugvallen zijn normaal en kunnen een indicator zijn van waar je nog aan moet werken. Het begint met eerlijkheid tegenover jezelf. Hondentraining is een reis en soms zijn er hobbels op die weg.

Voorbeeld: Je hond luisterde goed naar het commando ‘blijf’ in de achtertuin, maar nu negeert hij het commando in het park. In plaats van gefrustreerd te raken, besef je dat je in verschillende omgevingen moet oefenen om je hond een breder begrip van het commando te geven. Wees eerlijk over de specifieke uitdagingen die je tegenkomt en werk eraan.

Wees Geduldig en Consistent

Een positieve mindset betekent ook geduldig zijn met jezelf en je hond. Veranderen van gedrag vraagt tijd en herhaling. Blijf consequent in je training en beloningen, zelfs als je hond de eerste keer niet lijkt te verstaan wat jij nu vraagt. Hier komt eerlijkheid tegenover jezelf opnieuw om de hoek kijken. Wees eerlijk over je eigen geduld en werk eraan om dit te vergroten.

Voorbeeld: Als je je hond ‘kom’ leert, kan het even duren voordat hij dit volledig begrijpt. Herhaal het regelmatig en beloon hem elke keer dat hij het gewenste gedrag laat zien. Blijf geduldig en positief, zelfs als het even duurt.

Zelfzorg en eerlijkheid

Een positieve mindset begint met je eigen welzijn. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt, positief denkt en eerlijk bent tegenover jezelf. Als je gestrest bent, zal dit zich weerspiegelen in de manier waarop jij met je hond omgaat. Eerlijk zijn over je eigen emotionele toestand is een belangrijke stap in het bevorderen van een positieve mindset.

Voorbeeld: Als je een slechte dag hebt gehad op het werk en je je gefrustreerd voelt, kan je hond dit oppikken. In plaats van te proberen te trainen terwijl je gestrest bent, neem even de tijd voor jezelf, ontspan, en hervat de training wanneer je je beter voelt.

Zoek ondersteuning en begeleiding

Het hebben van een hondencoach aan je zijde kan je helpen een positieve mindset te behouden. Een ervaren hondencoach kan je begeleiden en specifieke strategieën aanreiken om met uitdagingen om te gaan. Eerlijk zijn tegenover jezelf betekent ook erkennen wanneer je hulp nodig hebt en erom vragen, maar ook openstaan voor de adviezen die ze je aanreiken.

Voorbeeld: Als je hond agressieproblemen vertoont, kan het nuttig zijn om een hondencoach te raadplegen. Samen kun je een plan opstellen om aan het gedrag van je hond te werken en positieve resultaten te behalen. Wees eerlijk en besef dat je alleen niet verder kunt komen en dat professionele begeleiding nodig is.

De sleutel tot groei

Het vermogen om eerlijk te zijn tegenover jezelf is de sleutel tot groei, niet alleen in hondentraining, maar in alle aspecten van het leven. Als je jezelf toestaat om op een open en eerlijke manier naar je eigen gedrag en reacties te kijken, kun je diepere inzichten verwerven.

Voorbeeld: Stel dat je hond uitvalt naar vreemden. In plaats van de schuld volledig bij je hond te leggen, kun je jezelf eerlijk afvragen of je de juiste trainingstechnieken toepast, of je voldoende consistent bent en of je misschien zelf onbewust gedrag hebt aangemoedigd dat het blaffen heeft versterkt. Eerlijkheid tegenover jezelf stelt je in staat om je aanpak te heroverwegen en effectiever te worden in de training.

Groei door zelfreflectie

Eerlijkheid tegenover jezelf gaat hand in hand met zelfreflectie. Neem regelmatig de tijd om na te denken over je training en resultaten. Dit proces van zelfreflectie kan je helpen om te ontdekken wat wel en niet werkt, en om aanpassingen te maken voor betere resultaten.

Voorbeeld: Na een trainingssessie kun je even de tijd nemen om te evalueren wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Misschien besef je dat je soms te snel gefrustreerd raakt of niet consequent genoeg bent in je training. Door kritisch te gaan kijken, kun je je aanpak verfijnen.

Eerlijk zijn tegenover jezelf is de hoeksteen van een positieve mindset. Het stelt je in staat om realistische doelen te stellen, obstakels te herkennen en te overwinnen, en een gezonde relatie met je hond op te bouwen. Het is een continu proces van groei en zelfverbetering dat de basis vormt voor succes in hondentraining en in het leven.

Omarm de uitdagingen, leer van terugvallen. Een positieve mindset begint met de bereidheid om eerlijk te zijn en te groeien, zowel voor jou als je hond.

Ik help je graag op weg in een van mijn trajecten, wandelcoaching of groepslessen. Klik hier om een gratis kennismakingsgesprek met mij in te boeken. Samen kijken we naar wat de juiste oplossing voor jullie kan zijn.

Hondentrainer Genk
Sabrina Allegria
Hondentrainer Sabrina Allegria
Groepslessen en privélessen voor honden in Limburg GENK

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs

Pijnven Bosland

Pijnven Eindeloos struinen in het bos? Daar staat Pijnven in Bosland voor.