De eerste nachten met een puppy

De eerste nachten met een nieuwe pup kunnen best wel uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kunnen we ze soepel laten verlopen. De overgang van het nest naar een nieuw thuis is voor een pup best ingrijpend.

De Ervaring in het Nest

Pupjes slapen in het nest altijd samen, knus en veilig dicht tegen elkaar aan. Deze fysieke nabijheid van elkaar en hun mama biedt hen warmte en een gevoel van veiligheid. Ze voelen zich nooit alleen en mama is altijd in de buurt. Dit zorgeloze leven verandert drastisch zodra ze naar een nieuw huis gaan. Hun veilige omgeving valt weg. Nieuwe geuren, geluiden, mensen in een huis dat ze niet kennen. Ik word er bijna zelf angstig van…

De Grote Verandering

De tijd komt aan om uit te vliegen. Meestal is dat op een leeftijd van 8 weken. Hoe oud een pup moet zijn bij het verlaten van het nest is soms nog wel een discussie punt. Sommige wetenschappers adviseren de leeftijd van 8 weken, dit omwille van de socialisatie en binding, terwijl andere (zoals ik) 15 weken de perfecte leeftijd vinden. Mijn idee is hoe langer een pup bij de moeder is hoe beter voor de ontwikkeling. Een goede fokker neemt ook altijd de tijd om te socialiseren.

Bij het verlaten van het nest ondergaan pupjes een groot aantal veranderingen: nieuwe geuren, nieuwe mensen, een nieuwe omgeving, en geen moeder of nestgenootjes meer. Dit kan overweldigend zijn, en het is echt heel belangrijk om de pup in deze tijd veel veiligheid en geborgenheid te bieden.

De Eerste Nacht(en) Alleen?

Vroeger was het advies om pups de eerste nacht alleen te laten in een bench. Dit kon leiden tot veel gepiep, gehuil en stress, wat niet bevorderlijk is voor het opbouwen van vertrouwen. Je pup ervaart dat hij er helemaal alleen voor staat en kan het vertrouwen in jou verliezen. Ook kan het pups enorm angstig en onzeker maken, aangeleerde hulpeloosheid komt vaak in honden voor die als pup bijvoorbeeld aan hun lot werden overgelaten de eerste nachten, ze leren allesbehalve dat alleen slapen OK is, maar ze leren dat ongeacht hun hulproep er niemand is die naar hun luistert.

Samen Slapen

Zo kies ik ervoor om mijn pups de eerste nachten in de slaapkamer te laten slapen. Dit kan in een bench naast het bed, of gewoon op een kussen op de vloer., of zelfs in je bed. En nee, dit maakt je hond niet dominant en creëert geen verlatingsangst. Dit voorkomt eenzaamheid en helpt de pup zich veilig te voelen. Als je kiest voor een bench, laat dan het deurtje open zodat de pup zich vrij kan bewegen en zich niet opgesloten voelt. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste nachten samen met je pup beneden te slapen. Wat belangrijk is, zijn de toekomstige regels. Mag je hond slapen in de slaapkamer of liever in de woonkamer? Door meteen een goede fundering te leggen voorkom je latere gedragsproblemen.

Maar raakt mijn hond dat dan niet gewoon om bij me te slapen?

Afbouwen van Nabijheid

De angst dat een pup altijd bij je op de kamer wil blijven slapen, is ongegrond. Door de pup aanvankelijk nabijheid te geven, bouw je vertrouwen op. Zodra dit vertrouwen er is, kun je geleidelijk de afstand vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door de bench of het kussen elke nacht een stukje verder te plaatsen. Sommige honden zullen vanzelf een plek in huis kiezen waar ze liever slapen.

Benchgebruik

Een bench kan een nuttig hulpmiddel zijn, vooral tijdens vervoer in de auto of om een veilige plek te bieden thuis. Het is echter belangrijk om de pup geleidelijk aan de bench te laten wennen en deze niet als strafplek te gebruiken. Plaats de bench bijvoorbeeld naast je bed en laat de deur open. Zorg ervoor dat de bench een comfortabele en veilige plek is met een kussen of deken, en dat de pup altijd toegang heeft tot vers drinkwater.

Luister naar je gevoel en geef de pup de tijd die hij nodig heeft om te wennen aan zijn nieuwe thuis. Wil je een goede basis leggen en gedragsproblemen voor zijn, ik schreef een uitgebreide cursus die je meeneemt in de wereld van opgroeiende pups. We bespreken de meest voorkomende problemen zoals opspringen en puppy bijten, en ik leer je hoe ermee om te gaan. Bekijk de inhoud van de cursus via onderstaande knop.

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs