Aangelijnd contact tussen honden. Is dit wel een goed idee?

Honden zijn sociale dieren, ze leven vaak in een groep, en zijn allesbehalve solitaire. Maar. Hoe zit dat dan met het contact tussen jouw hond en andere honden? Is dat nu wel of geen goed idee? En waarom valt je hond dan uit als honden zulke sociale dieren zijn?

De hond als roedeldier

Laten we de term roedel eens ontleden. “Een “roedel” kan worden begrepen als een hechte familiegroep, vooral bij dieren zoals wolven. Binnen deze familie-eenheid vinden we vaak een paar ouders, hun nakomelingen en mogelijk andere nauw verwante individuen.” Ja, je leest het goed, een roedel is vaak een soort familie. MAW de honden kennen elkaar onderling.

Wat is het verschil als we honden die elkaar niet kennen, toch in contact brengen, zonder de nodige ondersteuning of begeleiding. Dan voelt het voor de honden vaak als een zeer stressvol moment. Sociaal wil niet zeggen dat je iedereen even leuk vindt. Vlieg jij iedereen die je toevallig op straat passeert om de nek? Zou wat gek voelen toch?

De hond als sociaal dier

Een groot misverstand die rond gaat, is dat honden, andere honden nodig hebben. Ze moeten er vooral leuk mee (kunnen) spelen. Maar is een sociale hond per definitie een hond die op alles en iedereen afstormt? Honden worden vaak omschreven als een sociaal dier, maar ook een hond is selectief met wie hij contact wil en vooral met wie niet. Het sociale karakter van honden betekent niet noodzakelijk dat ze met elke andere hond moeten omgaan. Evenzo betekent het niet dat elke hond per se wil begroeten. Dus, het feit dat honden sociale dieren zijn, staat eigenlijk los van de vraag of honden wel of geen contact zouden moeten hebben met elkaar als ze elkaar niet kennen, en al zeker niet aangelijnd.

Aangelijnd contact tussen honden

Het laten begroeten van honden aan de lijn brengt steeds risico’s met zich mee.

Honden hebben van nature de neiging om conflicten te vermijden. Wanneer ze zich ongemakkelijk voelen in een situatie, is hun instinct in eerste instantie om weg te rennen. Echter, tijdens een aangelijnde wandeling heeft de hond geen mogelijkheid om te vluchten vanwege de beperking van de lijn. Als jouw hond de andere hond spannend vindt, kan dit leiden spanning en een negatieve associatie, omdat hij geen vluchtmogelijkheid heeft. Honden begroeten elkaar door te curven, waarbij ze om elkaar heen draaien totdat ze met hun neuzen bij elkaars achterwerk komen, ook dit kan niet als ze aan een lijn vasthangen.

Door je hond aan te leren om naar elke aangelijnde hond toe te gaan, ongeacht of hij dit leuk vindt, creëer je een gedragspatroon dat je waarschijnlijk niet wilt. Je hond begint te verwachten dat hij naar elke aangelijnde hond toe kan gaan, wat resulteert in constant trekken aan de lijn wanneer hij een andere hond ziet. Met het risico dat er lijn frustratie ontstaat, en je hond steeds vaker gaat uitvallen.

Wat dan met de sociale noden van mijn hond?

Elke hond heeft zijn eigen unieke behoeften op sociaal vlak. Honden variëren in hun verlangen naar sociaal contact, en niet alle honden voelen zich even prettig bij het gezelschap van andere honden. Het feit dat honden roedeldieren zijn, betekent niet automatisch dat ze elke andere hond leuk vinden. Soms richten honden zich sterk op menselijk gezelschap, omdat ze gefokt zijn om met mensen samen te werken en hen te ondersteunen.

Als je hond graag sociaal contact heeft met andere honden, zoek dan situaties waarin hij dit op een positieve manier kan ervaren, zoals aangelijnde wandelingen en nadien misschien nog even samen in de tuin spelen. Honden vinden het vaak fijner wanneer ze elkaar al kennen en elkaar vertrouwen, contact met vreemde honden is vaak spannend voor honden. En iedere keer weer die spanning ervaren kan op lang termijn zorgen voor reactief gedrag. Geef je hond de vrijheid om zelf te kiezen met wie hij wel of geen contact wil hebben en forceer hem niet om interactie aan te gaan met een bepaalde hond.

Als je hond helemaal niet veel interesse toont in contact met andere honden, respecteer dan zijn voorkeur. Het idee dat een hond per se contact moet hebben met soortgenoten is niet altijd juist. Luister naar de signalen van je hond en respecteer zijn behoeften op het gebied van sociaal contact.

Voorspelbaarheid geeft rust

Vind je het vervelend en stressvol dat je hond steeds naar elke hond toe trekt? Zorg dan voor voorspelbaarheid. Als er honden zijn die je kent en waar het goed mee gaat, zorg er dan voor dat een bepaald signaal of handeling duidelijk maakt dat contact mogelijk is. Kom je honden tegen waarmee je liever geen contact wilt, stuur dan een duidelijk signaal naar je hond, zoals “we gaan” en wandel verder. Structuur biedt voorspelbaarheid en dat zorgt weer voor duidelijkheid en rust bij je hond. Zo zal hij steeds minder de neiging hebben om naar alles toe te trekken.

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs