De voordelen van een snuffelwandeling

Stress bij onze honden

De stress emmer

In situaties die door je hond als gevaarlijk of spannend worden ervaren, maakt het lichaam een stofje aan, het stresshormoon adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat hij snel kan denken en reageren in een gevaarlijke situatie. Maar niet alleen in gevaarlijke situaties stijgt het stresshormoon. Ook bij pijn, verdriet, of juist opwinding van blijdschap stijgt de adrenaline. Fysieke inspanning draagt ook bij aan een stijging. Iedere dag stijgt en daalt dit stofje dus in het bloed.

Gedurende de slaap daalt het stressniveau weer. En zolang het stresshormoon niet teveel stijgt en voldoende tijd krijgt om weer te zakken, is er niets aan de hand. Dan blijft je hond in balans. Pas als de spreekwoordelijke emmer overloopt komen de problemen. Dan spreek je van chronische stress, overspannenheid. Je zal zeker al hebben ervaren dat je na een enkele opeenvolgende korte nachten, je meer prikkelbaar kan zijn. Je kan sneller boos worden en geluidgevoeliger zijn. Dat is ook wat bij honden gebeurt, vooral als er gedurende langere tijd teveel stress zich opstapelt in het lijf van je hond. We noemen dit ook wel een trigger stacking.

Naast gedragsproblemen wordt ook het risico op gezondheidsproblemen groter, omdat het immuunsysteem steeds zwakker wordt: terugkerende oorontsteking, blaasontsteking en huidproblemen zijn bekende voorbeelden bij honden.

Het vervelende van stresshormonen is dat het lang duurt voordat ze uit je lichaam zijn verdwenen. Het kan tot 72 uur duren eer het niveau weer op het normale peil staat.

Tijd geven om te herstellen van stress is dus van groot belang. Dat betekent dat je een hond rust moet geven. Een plek waar de hond graag ligt en zich kan terugtrekken zijn naast een snuffelwandeling zeer belangrijk. Helaas krijgen mensen nog vaak het tegenovergestelde advies: eigenaren van drukke puppy’s of hyperactieve honden horen vaak dat ze uren moeten wandelen, moeten gaan fietsen met de hond, de hond moe moeten maken. ‘Doe meer’ wordt gezegd, maar het advies zou juist moeten zijn ‘doe minder’.

Een dag uit het leven van je hond

Meestal start de dag met een wandeling door je woonwijk. Jij drinkt nog snel je koffie leeg want je moet zometeen weer aan het werk. In je hoofd zit jij al in de file, je zucht….

Je pakt de lijn van je hond en deze staat al helemaal happy te kwispelen en te piepen van enthousiasme, we stappen de deur uit en net op dat moment rijdt er een zware motor door de straat, even verderop schrikt je hond zich een hoedje door een onverwachte buurhond die luid blaffend aan een hek verschijnt. Iedere keer dat je hond even stilstaat om te snuffelen en zijn facebook duimpje te plaatsen, sta jij gejaagd te trekken aan de lijn, ”KOM NU DOOR”!

Je gaat weer naar huis, je hond gaat meteen de bench in of de tuin, want jij moet nu echt gaan vertrekken naar je werk. Als kers op de taart kan je hond alleen zijn ook nog eens als heel erg eng ervaren. Hij bouwt gedurende deze tijd enorm veel stress op. De kinderen komen thuis van school en je hond staat al breed te kwispelen. De boekentassen worden aan de kant gesmeten en de bal wordt bovengehaald! YES denkt je hond playtime!

Wordt jij al zenuwachtig bij het lezen van bovenstaande tekst? Ik anders wel! Dit is ook wat je hond voelt als er geen herstelmomenten zijn gedurende de dag. De boog staat meer en meer gespannen.

Decompressie en het belang hiervan

Dit is waar een snuffelwandeling in een prikkelarme omgeving uitkomst kan bieden, het geeft de hond de ruimte om op een veilige plek even alles te vergeten en gewoon hond te zijn. Je hond kan hier als het ware zijn koppie leegmaken, stress verlaat het lichaam en je hond komt tot rust.

Voordelen van een snuffelwandeling

Terwijl wij mensen vooral heel erg visueel ingesteld zijn, draait het bij honden allemaal om geuren en hun uiterst gevoelige orgaan, de neus. Ze hebben miljoenen meer reuksensoren dan mensen. Honden kunnen tot 100.000 keer gevoeliger zijn dan de onze.

 Onze viervoeters leren over de wereld door hun neus te gebruiken. De hondenneus en de geuren zijn een van de belangrijkste zintuigen van je hond. Elke boom, paal en brievenbus is geeft je hond enorm veel informatieve geuren over de leefwereld waarin zij zich voortbewegen. Ze weten dat een andere hond onlangs door het gebied is gegaan en ongeveer hoe lang geleden ze daar waren. Niet alleen dat, ze weten ook het geslacht van de hond, wat ze graag eten en wat voor humeur ze hadden en of ze al dan niet ziek zijn.

Eigenaren maken vaak de fout om aan te nemen dat een snellere, lange wandeling de beste optie is om een ​​hond moe te maken. Gewoonlijk is de hond aan een korte lijn als hij wandelt met zijn eigenaar met zeer weinig bewegingsvrijheid om te gaan snuffelen. Door een rustigere wandelroute te kiezen, en de woonwijk vaker in te ruilen voor het bos, en je hond aan een lange lijn te laten wandelen, ik prefereer een 5 meter lijn, en hun neus te laten volgen, kun je een veel gunstigere ervaring bieden.

De mentale verrijking die je hond krijgt op een wandeling met veel tijd om te snuffelen, is veel groter dan wanneer hij strak aan de lijn naast je moet wandelen. Een snuffelwandeling zorgt ervoor dat je hond meer mentaal gestimuleerd wordt en hierdoor beter in zijn hoofd en lijf gaat zitten. Doordat je hond ook nog eens veel informatie kan opdoen geeft dit hem een veiliger gevoel. Hoe meer informatie je hond uit de omgeving kan halen des te veiliger wordt deze voor hem. Heb jij bv een reactieve hond, dan gaan jullie hier zeker mee geholpen zijn!

Naast dat je hond een echt neusdier is, krijgen de stresshormonen, die nu opgestapeld zitten in de fictieve stressemmer, de kans om het lichaam te verlaten of te zakken.

Kort samengevat geeft een snuffelwandeling meer rust, zorgt ervoor dat de prikkelverwerking door het zenuwstelsel wordt gestimuleerd. De hartslag en bloeddruk dalen en in de meeste gevallen vermindert ook de spierspanning. Het snuffelen brengt je hond daadwerkelijk tot rust.

Een goed alternatief voor een snuffelwandeling is het bezoeken van onze snuffeltuin Scent gelegen te Genk! Via deze knop boek je meteen je snuffelsessie in.

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs

Pijnven Bosland

Pijnven Eindeloos struinen in het bos? Daar staat Pijnven in Bosland voor.

Meld je aan voor de gratis cursus ''Lichaamstaal bij honden''

Heb je al eens nagedacht over situaties waarin jouw hond lichaamstaal vertoont die je misschien niet direct begrijpt? Je zult verrast zijn hoe veel je gaat leren in deze cursus!

https://www.snuffeltuinscent.be/lichaamstaal-bij-honden/


Dit zal sluiten in 20 seconden