De voordelen van een goed zittend hondentuig.

Welke voordelen kan een goed zittend hondentuig jullie bieden

Als we kijken naar het lichaam van de hond, is het veel beter om met een goed tuig te wandelen dan met een vaste band of met een correctielijn. In tegenstelling tot een halsband, stropketting of zelf een pinband zorgt een tuig ervoor dat de vitale delen in de halsregio niet beschadigd worden. Er is echter een over aanbod aan hondentuigen, het best kies je voor een verstelbaar Y- hondentuig, mijn favoriet tuig zijn deze van het merk Anny-x. Wat de voordelen van een goed hondentuig zijn leg ik in deze blog voor je uit.

Anatomie van de hond

De lessen anatomie van de hond vond ik uiterst boeiend tijdens mij opleiding van zelfstandige hondeninstructeur en gedragscoach. Deze lessen werden gegeven door een dierenarts. Omdat ik jullie steeds van wetenschappelijke onderzoeken, studies en info wil voorzien, mocht dit tijdens mijn opleiding zeker niet ontbreken. Zo kan ik zeer snel een afwijkende gang bij honden opmerken, of eventuele lichamelijke ongemakken. Ook kan ik hierdoor de juiste info delen, zodat ook jullie steeds met de juiste kennis jullie hond kunnen opvoeden. Je hoeft je kennis dus niet meer bij Dr. google te halen maar gewoon bij een professioneel opgeleide hondencoach of trainer, zorg dat die persoon ook echt wetenschappelijk geschoold is met de nieuwste kennis. Vertrouw niet op trainers die bv gedragsproblemen na een sessie beloven op te lossen. Maar kies bewust en met je gevoel!

In de halsregio van onze viervoeters bevinden zich weke en tere weefsels en organen. Met name de schildklier bevind zich kort bij het strottenhoofd. De schildklier zorgt voor het onderhouden van een gezonde huid en vacht , regelt het metabolisme , concentratie, het regelen van lichaamstemperatuur en nog veel andere belangrijke lichaamsfuncties. Ook deze kan schade oplopen bioj het verkeerd gebruik van een halsband.

Snuffeltuin Scent

Ook de slokdarm en luchtpijp kan je terug vinden in de halsregio. Je begrijp nu vast al wel waarom ik voorstander ben van een harnas bij honden.

Aan de achterkant van de kop kan je de Atlas (eerste wervel) terugvinden. Dit is het gewricht dat het hoofd aansluit aan de tweede wervel.

We zien vaak in de praktijk honden die door het oplopen van een trauma, door bv veelvuldige rukken aan de halsband, schade of blokkades oplopen. Schade in deze regio wil je echt vermijden, aangezien hier enorm veel zenuwbanen doorlopen. Zenuwbanen kunnen afgekneld raken met de daarbij horende neurologische klachten. Wees dus alert hierop! Zeker jonge honden in volle groei horen geen stropjes, ecollars of pinbanden te dragen. De tere delen lopen bij pups snel schade op. Er zijn gevallen gekend waarbij honden misvormde slok of luchtpijpen hebben door het gebruik van deze halsbanden. Kies dus zeker bij pups voor een goed zittend hondentuig.

Trekt je hond, en loopt het wandelen niet zoals je verwacht had? Ik kan je hierbij helpen. Contacteer me dus gerust. Samen gaan wij voor een aanpak op maat van je hond met steeds voldoende oog voor het welzijn van jouw hond.

Snuffeltuin Scent

Hoe hoort een goed tuig te zitten.

Een Y-tuig zit niet te hoog in de hals regio en komt niet horizontaal over de borstspier gaat de schoudergewrichten niet beperken in bewegingsvrijheid.

Een goed tuig zit niet over de borst heen. Je kent vast wel de antitrek tuigen met een horizontale borstband. Deze loopt dwars over de borstspier en over de schoudergewrichten waardoor je hond geremd wordt in de volledige beweging van de gewrichten wat er voor kan zorgen dat je hond hier ongemakken van gaat ervaren. Trekt je hond tijdens het wandelen? Ga dan even na of het wel goed is aangeleerd en of er geen andere problemen spelen. Contacteer me gerust voor hulp!

Ook komt een goed passend tuig niet te hoog in de halsregio, dit om ervoor te zorgen dat er op de slokdarm en luchtpijp geen druk komt te staan. En dus de vitale weke delen geen schade oplopen. Veel prettiger voor je viervoeter toch?

Zorg er ook voor dat het harnass van je hond niet onder de oksels klemt. Deze moet ver genoeg naar achter zitten, meet dus je hond goed op voor je een aankoop doet. Het beste neem je jouw hond mee naar het verkooppunt of kijk op de site van Anny-x voor goed advies. Vertrouw niet altijd op het advies van een commercieel dierenwinkel verkoper. Deze zijn vaak niet opgeleid en bezitten niet altijd de juiste kennis. Kies voor kleine zelfstandige, deze bieden meestal echt advies op maat!Zo doe je geen miskoop. Op de site van bv Anny-x kan je een matentabel terugvinden met prenten hoe dit perfect op te meten zodat het harnass een goede pasvorm heeft.

Zie dat het hondentuig ver genoeg naar achter op de rug komt, maar ook weer niet stopt net achter de ribbenkast. ook is het belangrijk dat de harnas niet over gewrichten zit, het schouderblad moet vrij liggen. Dit kan anders schade toebrengen bij je hond. Zo zie je maar dat een tuig niet zomaar een tuig is. Ook hier kan door verkeerd gebruik schade toegebracht worden bij je hond.

Snuffeltuin Scent

Voordelen van een goed hondentuig

We zeten de voordelen van een goed hondentuig even op rij,

  • Meer bewegingsvrijheid
  • knelt de slokdarm en luchtpijp niet af
  • Schuurt niet onder de oksels
  • Wandelen verloop meer ontspannen
  • In combinatie met onze lange lijn, het perfect duo voor decompressie wandelingen

Hoe leer je dit nu het best aan.

Zoals met alles wat nieuw is in je hond zijn leefwereld heeft hij even tijd nodig om eraan te kunnen wennen. Ik leg het even uit in stapjes. Ongeacht of je een pup of volwassen hond in huis hebt, met deze tips wandel je in no time weer heerlijk ontspannen met je viervoeter.

  • Stap 1: Leg het nieuw tuig op de grond zodat je hond eraan kan snuffelen en onderzoeken.
  • Stap 2: Beloon je hond iedere keer hij contact maakt met het harnas. Voor alle duidelijkheid, je hond is hier niet aangelijnd en heeft de vrijheid om uit de situatie te gaan.
  • Stap 3: Hou de harnas omhoog. Beloon weer ieder contact hiermee.
  • Stap 4: Hou een voertje voor de hoofdingang van het tuig. Je hond gaat met zijn snuit door het tuig. Beloon dit!!

Meer moet er in dit stapje niet gebeuren.

Je kan er eventueel een cue aan koppelen. Zo wordt het voorspelbaar wat jij van je hond verwacht.

Tip-> Er zijn ook harnassen die je in de hals kunt openklikken, speciaal voor honden die iets over het hoofd krijgen enorm angstig blijven vinden.

Kan je hond zijn kop er helemaal, zonder stress of dwang erin en eruit halen? Dan is het tijd om de “eruit” uit te stellen. 

  • Stap 5:Laat de harnas even om de nek hangen. Zeg eruit, haal de harnas weer over de kop en beloon dan pas.

Pas als alle voorgaande stappen goed zijn gaan we het harnas toeklikken.

Herhaal alle voorgaande stapjes, gaat dit goed? Klaar voor de volgende stap! 

  • Stap 6: We gaan het harnas nu snel toe- open klikken. De beloning komt pas als het harnas weer over het hoofd uit is.

Dus: Alle voorgaande stappen. Toe en openklikken. Harnas gaat uit en er volgt een mega lekkere beloning!

Zijn er geen stress signalen op te merken is het tijd voor de volgende stap!

  • Stap 7: In huis gaan we nu steeds vaker het harnas omlaten en leuke dingen doen! Snuffelspel, even een trekspel… 

Je bent nu klaar om samen veilig & ontspannen op stap te gaan!

Wens jij hulp bij het wandelen met je hond of wil je advies over een goed harnas, aarzel niet om een mail te sturen via onderstaande knop!

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs

Pijnven Bosland

Pijnven Eindeloos struinen in het bos? Daar staat Pijnven in Bosland voor.

Meld je aan voor de gratis cursus ''Lichaamstaal bij honden''

Heb je al eens nagedacht over situaties waarin jouw hond lichaamstaal vertoont die je misschien niet direct begrijpt? Je zult verrast zijn hoe veel je gaat leren in deze cursus!

https://www.snuffeltuinscent.be/lichaamstaal-bij-honden/


Dit zal sluiten in 20 seconden