Hoe pijn te herkennen bij je hond

We mensen kennen het concept klagen maar al te goed, we klagen over onze pijnlijke rug of knie. We schreeuwen het uit omdat we op iets puntigs zijn gestapt. We manken omdat het pijn doet om druk uit te oefenen op een been of enkel. We liggen midden op de dag in volledige stilte en duisternis omdat we migraine hebben.

Honden zijn helaas niet altijd zo gemakkelijk te lezen. Om met het voor de hand liggende reden te beginnen, kunnen ze ons niet vertellen of iets pijn doet vanwege dat hele niet-praten gedoe :). En hoewel dingen als hinken of janken elke keer dat ze druk uitoefenen op een gebied vrij zeker tekenen zijn van een hond die pijn heeft, zijn de symptomen niet altijd zo duidelijk. Veel honden laten daarbij zelden merken dat ze pijn hebben, wat het toch weer iets moeilijker en gecompliceerder maakt om dit snel te herkennen.

Toch zijn er enkele subtielere dingen waar je op kunt letten als je bang bent dat je hond meer pijn heeft dan ze laat merken. We sommen ze hieronder even op.

Schakel in ieder geval bij twijfel je dierenarts in.
Schakel in ieder geval bij twijfel je dierenarts in.

”Ik denk niet dat mijn hond pijn heeft want hij speelt en rent!”

Overmatige vocalisatie

Zelfs als ze ”hard” proberen te zijn, hebben honden met pijn de neiging om meer vocaal te zijn, maar tenzij dit gepaard gaat met een specifieke fysieke actie, is het niet altijd gemakkelijk om het meteen te herkennen. Een gekwetste hond kan dit vocaal op een aantal manieren uiten: janken, piepen, grommen en zelfs huilen. Als hij meer dan normaal vocaliseert, kijk dan wat er aan de hand is.

Constante verzorging

Honden met pijn zullen vaak bv aan hun poten likken in een poging zichzelf te kalmeren. Wanneer honden gewond raken, is een van hun eerste instincten om de wond schoon te maken en te verzorgen door deze ook te likken. Dit is duidelijk als het een zichtbare wond is, zoals een snee, maar vaak zelfs als de pijn inwendig is, zullen honden dat gebied likken in een poging het probleem op te lossen. Valt het je op dat je hond overmatige zelfverzorging inzet, zoek dan de hulp van je dierenarts.

”Mijn hond heeft geen pijn, we zijn recent nog voor een check-up bij de dierenarts geweest”

Verschillen in slapen, drinken en eten


Veel honden zullen meer slapen als ze pijn hebben omdat ze proberen te genezen of omdat het te moeilijk is om te bewegen. Ook hier is verlies van eetlust en veranderingen in de manier waarop en de hoeveelheid die ze drinken zichtbaar.

Veranderde ademhaling


Hijgt uw hond ook al heeft ze niet gesport? Lijken haar ademhalingen sneller of oppervlakkiger? Het is niet warm? Deze dingen kunnen tekenen zijn dat je hond ongemak ervaart.

Veranderingen in de ogen


Honden met oogpijn loensen vaak. Bovendien merk je misschien dat zijn pupillen kleiner zijn. Voor pijn in andere delen van het lichaam geldt het tegenovergestelde: de pupillen worden groter. Vaak wordt het oogwit ook roder, dit door de stress die gepaard gaat met het ongemak dat je hond ervaart.

Moeite met rusten


Als uw hond pijn heeft, kan het moeilijk zijn om te gaan zitten of liggen. Als je merkt dat ze in een ongebruikelijke houding gaat zitten of liggen of zelfs moeite lijkt te hebben om te blijven zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld blijven proberen te gaan zitten of liggen en bijna onmiddellijk weer opstaan ​​en weer rondlopen.

Terugtrekken of genegenheid zoeken


Sommige honden, wanneer ze zich niet goed voelen, proberen bij je weg te blijven en kunnen zich zelfs verstoppen. Anderen zullen constant op zoek naar genegenheid.

Agressief gedrag


Wanneer dieren gewond raken of pijn hebben, gaan velen in de beschermingsmodus en proberen ze je weg te laten blijven omdat ze bang zijn dat je ze pijn zult doen. Dit kan betekenen dat je hond plotseling begint te grommen, zijn oren naar achteren zet en zelfs bijt als je iets doet waar hij zich zorgen over maakt.

Als je iets vindt dat zorgwekkend lijkt of als het vreemde gedrag aanhoudt, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts om het probleem te diagnosticeren.

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs

Pijnven Bosland

Pijnven Eindeloos struinen in het bos? Daar staat Pijnven in Bosland voor.