Dagen we onze honden te weinig uit?
De populariteit van de bench is de laatste jaren enorm toegenomen, pups worden er mee zindelijk gemaakt, leren alleen blijven en vaak wordt de bench ook ingezet als Time-out hok.
De bench is uiteraard in sommige situaties een handig hulpmiddel, ik denk dan aan revaliderende honden, honden die geopereerd zijn, in gevallen waarbij de hond agressie zou kunnen inzetten rondom bezoek. Ik wil het in deze blog vooral hebben over onderprikkeling en hoe dat een weerslag kan hebben op het gedrag van onze viervoeters en opgroeiende pups. Ik hoef niet meer te benadrukken hoe belangrijk rust en herstel is, daar heb ik al ontelbare berichten over gedeeld en geschreven. Over onderprikkeling daarentegen is nog teweinig kennis gedeeld.
Onze kijk en kennis over honden is over de jaren heen gelukkig geëvalueerd en er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan. Termen als overprikkeling, decompressie, hersenwerk zullen je alvast bekend in de oren klinken. Naast overprikkeling is er ook onderprikkeling. En laat dat laatste nu net even vaak voorkomen als overprikkeling, maar net iets minder bekend wezen bij veel hondencoaches, trainers maar ook gedragstherapeuten.
De bench wordt vaak als middel gezien om pups verplichte rust te geven, benchrust. Pups die te wild gedrag vertonen, pups die slopen, onzindelijk zijn, er is vaak maar 1 oplossing voor, DE BENCH.
Hoe beĂŻnvloed deze bench en verplichte rust, onze opgroeiende pups? In deze blog wil ik daar een nieuw licht over laten schijnen.
Laten we even de symptomen opsommen bij overprikkeling en onderprikkeling…
Wat is Overprikkeling
Overprikkeling bij honden, ook wel bekend als sensorische overbelasting, is wanneer een hond wordt blootgesteld aan een overweldigende hoeveelheid stimuli die hun zintuigen overbelasten en hun normale reacties op de omgeving verstoren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een hond wordt blootgesteld aan harde geluiden, felle lichten, sterke geuren, drukke omgevingen of te veel fysieke activiteit in een korte periode.
Wanneer een hond overprikkeld raakt, kan dit leiden tot stress, angst en zelfs agressie. Symptomen van overprikkeling bij honden kunnen onder andere zijn: overmatig blaffen, hijgen, trillen, overmatige speelsheid, onrustig gedrag, sloopgedrag, het vermijden van contact met mensen of andere dieren, of agressief gedrag.
Het is belangrijk om te leren hoe je de signalen van overprikkeling bij je hond kunt herkennen en hoe je hem kunt helpen om te ontspannen en te kalmeren voordat het tot agressie of ander probleemgedrag leidt.
De fijne lijn tussen onderprikkeling en overprikkeling
Overprikkeling door onderprikkeling is een term die gebruikt wordt om de situatie te beschrijven waarin een hond overprikkeld raakt als gevolg van een gebrek aan stimulatie of activiteit in zijn omgeving. Dit kan vooral voorkomen bij honden die te weinig mentale of fysieke uitdagingen krijgen.
Als een hond niet genoeg mentale of fysieke stimulatie krijgt, kan hij zich gaan vervelen, wat kan leiden tot een gevoel van frustratie en onrust. Dit kan vervolgens leiden tot hyperactiviteit, overmatig blaffen, kauwen of graven, of andere vormen van probleemgedrag. Zie je plots de overeenkomsten met overprikkeling?
Natuurlijke behoeftes van honden
Pups hebben verschillende natuurlijke behoeftes die vervuld moeten worden om ze gezond en gelukkig te houden. Hieronder enkele van de belangrijkste natuurlijke behoeftes van pups:
- Sociale interactie: Pups zijn sociale dieren en hebben behoefte aan interactie met mensen en andere honden. Dit helpt hen om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en zich veilig en comfortabel te voelen in hun omgeving.
- Beweging: Pups hebben voldoende beweging nodig om hun spieren en botten te ontwikkelen en hun energie kwijt te kunnen. Wandelen, spelen en rennen zijn allemaal goede manieren om de behoefte aan lichaamsbeweging van een pup te vervullen. Pas de fysieke uitdaging altijd aan, aan de individuele noden van de pup. Bij grote rassen of rassen waar er HD of ED genetisch in het genen pakket zit, is net teveel beweging nefast voor hun gestel.
- Mentale stimulatie: Pups zijn nieuwsgierige dieren en hebben behoefte aan mentale uitdagingen om hun hersenen te stimuleren en te helpen bij hun ontwikkeling. Dit kan worden bereikt door middel van spelletjes, puzzels en training.
- Rust en slaap: Pups hebben voldoende rust en slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om een rustige en comfortabele slaapomgeving te bieden en ervoor te zorgen dat de pup voldoende slaap krijgt.
- Voeding en water: Pups hebben voldoende voeding en water nodig om gezond te blijven en te groeien. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid en soort voeding te geven die past bij de leeftijd, grootte en behoeften van de pup. Wist jij dat het wettelijk verplicht is om ervoor te zorgen dat je hond 24/24h toegang heeft tot water? Pak nooit het water weg van je pup om de zindelijk te versnellen.
- Zindelijkheidstraining: Pups hebben hulp nodig bij het leren waar en wanneer ze hun behoefte moeten doen. Zindelijkheidstraining is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een pup en moet op een positieve en consistente manier worden uitgevoerd.
Ik wil het vooral hebben over de behoefte, beweging, rust en mentale uitdaging. In mijn werk als gedragscoach zie ik gezinnen die bijna obsessief bezig zijn met het aanbieden van rust aan hun pup. In mijn ervaring zit de balans scheef tussen voldoende fysieke en mentale uitdaging en de nodige rust, mede door onvoldoende juiste kennis bij veel coaches en trainers.
We hebben net de symptomen van overprikkeling en onderprikkeling naast elkaar gelegd. Die overeenkomsten waren zo goed als identiek. Geen wonder dat we het zo lastig vinden om hier een goed onderscheid in te maken.
Vooral pups hebben een grote dosis nieuwsgierigheid en onderzoekingsdrang. Ze willen de wereld ontdekken, dit zorgt er ook voor dat ze hun energie kwijt kunnen. Het verplicht rusten (bij onvoldoende uitdaging) kan tussen komen in deze behoefte en ervoor zorgen dat het natuurlijk slaapritme grondig wordt verstoord.
We stoppen onze pups in de bench omdat we het hypergedrag vaak verwarren met oververmoeidheid, terwijl het wel eens om verveling kan gaan. De pup ervaart in de bench dan stress en frustratie wat weer kan leiden tot probleemgedrag en hypergedrag.
De vraag is hier: Hoe kwalitatief is die verplichte rust dan? En wat met de aanmaak van stresshormonen die vrijkomen door die frustratie? We belanden zo met onze pup in een vicieuze cirkel.
Het is daarom heel belangrijk om te kijken naar de oorzaak van ongewenst gedrag. Krijgt je hond bv teweinig beweging kan dit leiden tot onrustig en destructief gedrag. Krijgt je hond teveel uitdaging dan loop je het risico dat we steeds meer hypergedrag kunnen gaan waarnemen. Omdat we denken dat dit overprikkeling is gaan we net nog minder doen met onze honden.
Belangrijk is om per dag de situatie te evalueren, zijn alle behoeftes vervuld, staat de fysieke uitdaging in balans met het mentale en is er voldoende ruimte voor kwalitatieve slaap. Hierdoor krijg je meer inzicht of het nu om overprikkeling gaat of onderprikkeling.
Tot slotte
Nog een opvallend feit zijn de erfhonden of boerderij honden en het weinig voorkomen van gedragsproblemen bij deze honden. Het is opvallend hoe zij mooi de balans weten te houden tussen werken en de nodige rustmomenten zonder inmenging van de mens.
Wie heeft ĂĽberhaupt ooit beslist hoeveel honden MOETEN rusten? De hoeveelheid rust is sterk afhankelijk van de hoeveelheid uitdaging dat de hond krijgt. En als je een hond dwingt tot verplichte rust, hoe kwalitatief is die slaap dan? En zorgen we er dan net niet voor dat ze net door die onderprikkeling, overprikkeld gaan zijn? Zou onze voorzichtigheid meespelen in latere gedragsproblemen? Zou het helpen om onze opgroeiende honden meer beweging en uitdaging te bieden? Moeten we de bench en verplichte rust laten voor wat het is en meer oog hebben voor het natuurlijk gedrag van onze honden?
Stof tot nadenken dus!
Ik ben een gecertificeerde puppycoach, en biedt puppycoaching op maat aan. Je puppycoaching kan zowel online als in real life doorgaan.