Snuffeltuin Scent

Jouw EHBO kit voor een ontspannen wandeling

Ontspannen  wandelen

 Een ontspannen wandeling start met de de juiste uitrusting, mind set, kennis van stress signalen hoe deze te herkennen en de daarbij horende lichaamstaal van honden.

De meeste mensen leggen de focus te hard op het afleren van het trekken aan de lijn, en vergeten hierbij te kijken naar de onderliggende oorzaak van het (probleem) gedrag. Ze grijpen naar diverse tools als, gentle leaders, pinbanden, sliplijnen… Echter zullen deze tools het gedrag misschien wel doen stoppen en het aangenamer voor jezelf maken maar….Door aan symptoom bestrijding te  doen, blijft het onderliggend probleem wel gewoon aanwezig. Je hond voelt zich nog steeds bang, of onzeker etc…

Gedrag wordt versterkt en gecreëerd door verschillende invloeden, zo ook het trekken aan de lijn. Ga dus na wat er bij jouw hond voor zorgt dat deze trekt aan de lijn. Is het stress, is je hond angstig, heeft je hond nooit geleerd hoe deze rustig en ontspannen aan de lijn kan lopen? Eens je weet wat aan de basis ligt van het trekken aan de lijn, kan je gaan werken aan ontspannen wandelen.

Laten we deze even bekijken in deze blog.

In deze blog geef ik je de eerste stappen die jij kan zetten om ontspannen te kunnen wandelen.

 

 1: Wandelen start  met de juiste wandeluitrusting voor je hond.

Zowel voor jezelf als voor jouw hond is het belangrijk dat je goed zittende en stevige materialen gebruikt, Biothane lijnen zijn oersterk, een goed y-tuig geeft je hond de nodige ondersteuning en voorkomt blessures en een degelijke heupgordel zorgt voor meer veiligheid, voor jezelf, jouw hond maar ook voor je omgeving. Door het overaanbod van lijnen, halsbanden en tuigen zie je soms het bos door de bomen niet meer. Waar let je nu het best op bij je aankoop?

De Heupgordel

Een heupgordel draag je tijdens het wandelen met de hond. Het geeft je extra steun en de nodige veiligheid. De lijn kan nooit uit je handen vallen. Op je heupen zit ook meer kracht dan in je handen. Je kan letterlijk in je heupgordel gaan hangen en je hielen in de grond verankeren.

Het voordeel van een heupgordel is dat je jouw handen kunt gebruiken als extra hulpmiddel tijdens het wandelen. Er zijn tegenwoordig diverse gordels op de markt.  De doelstelling van een heupgordel is dat je deze op de heupen draagt i.p.v. je onderrug. Dit verkleint de kans op rugblessures. Zeker bij sterke honden is het dragen van een heupgordel waar je door middel van een musketon of haak je lijn op kunt vastklikken. Je hebt zo een extra veiligheid, de lijn kan niet uit je handen glippen, en je staat steviger indien je hond zou gaan uitvallen naar een bepaalde trigger. Hierdoor kan jij zelf ook meer ontspannen, waardoor het voor je hond ook meer ontspannen zal gaan aanvoelen.

Er zijn verschillende heupgordels op de markt die geschikt zijn voor het wandelen met je hond. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een heupgordel:

 1. Comfort: De heupgordel moet comfortabel zijn om te dragen, vooral als je lange wandelingen maakt. Zoek naar een gordel met gewatteerde banden en een verstelbare tailleband
 2. Veiligheid: Zorg ervoor dat de heupgordel een stevige gesp heeft die niet gemakkelijk loskomt, vooral als je hond groot en sterk is. Controleer ook of er een bevestigingspunt is voor een riem om je hond aan vast te maken.
 3. Duurzaamheid: De heupgordel moet duurzaam zijn en bestand zijn tegen slijtage en scheuren, vooral als je vaak wandelt met je hond. Kijk naar gordels die zijn gemaakt van stevige materialen zoals nylon of neopreen.
 4. Opslagruimte: Sommige heupgordels hebben zakken of vakken waar je kleine spullen zoals sleutels, telefoon of snacks in kunt bewaren.

Twijfel jij bij het kiezen van een goede heupgordel? Vraag mij gerust om extra advies.

Halsband of harnas?

De voorkeur gaat uit naar een Y- tuig. en NEEN, een harnas stimuleert je hond niet om te gaan trekken aan de lijn!

Een y-tuig zorgt ervoor dat de schouderbladen vrij liggen en dat er in de hals regio niets kan worden afgeklemd. Bij een goed tuig kunnen diverse punten worden afgesteld, en kan de maat van het tuig zo perfect worden afgesteld op jouw hond. Zeker voor honden die trekken aan de lijn, zit een y- tuig het prettigst. Er wordt hier zo min mogelijk druk uitgeoefend op het hondenlijf, en wordt de kwetsbare hals regio niet constant onder druk gezet. Ook bij een tuig zijn er enkele dingen om rekening mee te houden, zo mag deze niet te kort aan de voorpoten zitten, of te hoog in de hals of te kort op de rug. Laat je dus bijstaan bij het kiezen van een goed tuig. Tuigen als k9 laat je beter hangen in de winkelrekken, ook tuigen die bijeen trekken bij druk laat je best lekker hangen in de winkelrekken. Deze tuigen zijn verre van ergonomisch en belemmeren vaak de beweging van het hondenlijf. Wat weer kan leiden tot kwetsuren.

Verkies jij zelf eerder een halsband, zorg ook hier ervoor dat het niet uit snijdend materiaal bestaat. Ook hoort de halsband goed aan te sluiten, je zou als het ware net een vinger er tussen moeten kunnen steken. Ik adviseer echter bij honden die trekken echt wel een tuig. Door de constante druk op de nek kunnen gevoelige delen in de hals beschadigd raken. Zeker bij jonge honden is een halsband uit den boze.

Op de tekening hieronder zie je welke gevoelige delen er zich bevinden in de halsregio van je hond, en waarom een tuig beter is voor je hond dan een een stroplijn of pinband. 

Waarom kiezen voor een lange lijn.

De volgende stap naar een ontspannen wandeling is de juiste lijn kiezen.

Stap om het even welke dierenspeciaalzaak binnen en de overvloed aan lijnen komt je tegenmoet! Korte lijnen, lange lijnen, jachtlijnen, lederen lijnen, nylon lijnen, Biothane lijnen, er is voor iedereen wat wils.

Onze favoriet is uiteraard onze eigen Biothane lijn, die je kan bestellen in onze webshop. (Klik op het woord om meteen naar de shop te gaan.)

Qua geschikte lengte adviseer ik een lijn van maximaal 5 meter, het liefst vervaardigd dus uit Biothane.

Voordelen van Biothane

 • Duurzaam en sterk, scheurt niet, bij normaal gebruik. ( Is natuurlijk  niet bestand tegen honden die op hun riem knagen, of als de lijn ergens langs schaaft met scherpe delen, of knel komt te zitten.)
 • Neemt geen vocht op, schimmelt niet
 • Blijft flexibel bij koud weer
 • Uiterst kleurvast en vormstabiel, rekt niet
 • Geen onderhoud – makkelijk te reinigen met water
 • Bijna geen slijtage
 • In veel trendy kleuren beschikbaar en dus makkelijk te matchen met halsband of tuig.
 • VEGAN
 

Wandelen met een lange lijn zorgt ervoor dat je hond optimaal gebruik kan maken van de ruimte waarin hij zich beweegt. Waar een korte lijn, van 1.5m bv, een grote belemmering geeft in het uiten van communicatie, geeft de lange lijn deze ruimte wel. Het zorgt er ook voor dat er minder spanning op de lijn staat. Door deze ruimte krijgt de hond meer het gevoel van zelfcontrole, dit gevoel zorgt er weer voor dat je hond minder spanning ervaart en op jou kan vertrouwen als begeleider.

Aan een lange lijn  heeft de  hond meer vrijheid om wat  te snuffelen, en de wereld  te onderzoeken. Via de lijn is er wel een voortdurend contact met de begeleider en dat geeft de hond een veilig gevoel. Daarom adviseren wij een losse lange lijn boven een flexlijn. Bij een flex lijn kun je namelijk niet communiceren met je hond, is lastiger om in te halen, er het klik geluid kan voor angstige honden een extra trigger zijn of worden.

Wandelen aan een 5 meter lijn maakt de wandeling leuk voor beide partijen en komt de hond aan zijn noodzakelijke portie indrukken en ervaringen, zelfs als hij aan de lijn loopt! Daardoor zal je hond tijdens het wandelen minder aanlopen tegen beperking en daardoor minder gefrustreerd raken, minder gaan uitvallen en minder in de lijn lopen.

2: De kracht van de juiste beloning.

De meningen over het gebruik van snacks zijn nogal verdeelt, je hebt de ”Ik wil dat mijn hond het gewoon doet voor mij” , of de ”ik wil mijn hond niet verwennen” of ”Mijn hond wordt er te dik van” en de klassieker ”Mijn hond neemt geen voer aan tijdens de wandeling”.

Een beloning is meer dan een lekkere snack. Think out of the box, en leer je hond echt kennen!

 Er is doorheen de jaren  veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van trainen met positieve beloningen bij honden. Het gebruik van beloningen, zoals voedsel of speeltjes heeft vele voordelen voor de hond maar ook voor de band tussen mens en hond.

We zien in de praktijk dat trainen met positieve beloningen angst en agressief gedrag bij honden vermindert. Honden die worden getraind met dwang of straf vertonen vaak meer angst en agressie dan honden die worden getraind met positieve beloningen. Door het herhaaldelijk belonen van gewenst gedrag, zien we dat honden dit gedrag veel meer gaan laten zien.

Daarnaast versterkt trainen met positieve beloningen de band tussen hond en zijn mens. Honden leren dat hun mens een bron van positieve ervaringen is en ontwikkelen een positieve associatie ermee. Dit leidt tot een betere relatie tussen hond en mens en kan het trainingsproces bevorderen.

Een ander voordeel van trainen met positieve beloningen is dat het het leren en de aandacht verbetert. Honden zijn gemotiveerd door de beloningen en leren daardoor sneller. Bovendien zijn honden meer gefocust op de training, omdat ze weten dat ze beloond zullen worden voor hun goede gedrag.

Het gebruik van positieve beloningen vermindert ook stress en angst bij honden tijdens de training. Honden worden niet gedwongen om iets te doen en weten dat ze beloond zullen worden voor hun goed gedrag. Dit resulteert in een positieve ervaring voor de hond en kan stress en angst verminderen. 

Ten slotte kan trainen met positieve beloningen het welzijn van de hond verbeteren. Honden hebben over het algemeen een beter welzijn als ze positieve ervaringen hebben tijdens de training en minder stress ervaren.

Beloon je hond tijdens het wandelen iedere keer dat hij bij je incheckt, contact maakt of ontspannen naast je loopt. Hoe vaker je dit spontane gedrag gaat belonen hoe vaker je hond dit zal gaan inzetten om toch maar dat lekker snoepje te kunnen bemachtigen. Hierdoor gaat je wandeling veel ontspanner verlopen, creëer je meer aandacht voor elkaar en behoud je het contact met je hond.

Tip: Valt je hond uit naar bepaalde triggers? Creëer afstand door in de berm te gaan staan, strooi wat mega lekker voer in het gras of verstop het favo speeltje van je hond en laat hem deze zoeken. Dit geeft jullie de kans om de spannende prikkel te laten passeren en jij voorkomt dat je hond een negatieve ervaring heeft. Zo wordt wandelen weer leuk voor iedereen!

Neemt je hond geen voer aan tijdens je wandeling, dan ervaart je hond teveel spanning. Bekijk je wandelomgeving en het soort beloning dat je gebruikt.

Wanneer is een beloning echt een beloning

Een beloning is echt een beloning voor een hond wanneer het iets is wat de hond graag wil hebben of doen. Een beloning moet iets zijn waar de hond naar uitkijkt en dat hem motiveert om het gewenste gedrag te vertonen. Dit kan voedsel zijn, zoals stukjes kaas of stukjes worst, maar het kan ook een speeltje. Het belangrijkste is dat de beloning iets is waar de hond op dat moment waarde aan hecht.

Om er zeker van te zijn dat de beloning echt een beloning is voor de hond, is het belangrijk om de beloning te variëren en te kijken wat de hond het leukste vindt. Sommige honden zijn bijvoorbeeld dol op apporteren, terwijl andere honden liever voedsel krijgen. Door verschillende beloningen uit te proberen, kan je erachter komen wat de hond het meest waardeert.

Nu dat je weet hoe jij de wandeling al goed voorbereid kunt starten is het tijd om te gaan kijken naar jullie wandelomgeving en de manier waarop jullie nu wandelen.

Wat als ik je vertel dat je wandelomgeving trekken aan de lijn kan verergeren of net kan doen afnemen?

Misschien wandelde je tot hier steeds met een korte lijn, moest je hond vaak volgen en was er geen of weinig ruimte om te snuffelen. Snuffelen zorgt ervoor dat je hond belangrijke info over de omgeving tot zich kan nemen. Dit zorgt voor een veiligheidsgevoel bij je hond, hoe veiliger je hond zich voelt, hoe ontspannener je wandeling zal verlopen.

Snuffeltijd is enorm belangrijk! Laat dit ook toe waar het mogelijk is! En zorg dat je wandeling voor 80% hieruit bestaat.

Een snuffelwandeling,

Verbetert de mentale gezondheid:

Een snuffelwandeling kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij je hond.

Fysieke activiteit:

Een snuffelwandeling biedt ook lichaamsbeweging, het is niet alleen nodig om zoveel mogelijk km te maken om je hond de nodige fysieke activiteit aan te bieden maar ook ruimte te laten voor mentale uitdagingen en ontspanning.

Versterkt de band met je hond:

Als u je jouw hond meeneemt op een snuffelwandeling, geef je deze de kans om te snuffelen en de wereld om hem heen te verkennen. Dit zorgt weer voor meer vertrouwen in jouw als begeleider.

Zorgt voor stimulatie van de zintuigen:

Een snuffelwandeling biedt de kans om nieuwe geluiden, geuren en indrukken te ervaren, wat kan helpen bij het stimuleren van de zintuigen en een positieve ervaring in de rugzak van je hond te stoppen.

Tips om zo ontspannen mogelijk te wandelen met je hond.

 • Ga zo rustig mogelijk de deur uit en, nu is het tijd voor je hond. Een hersenwerk voor je wandeling helpt vaak om al wat spanning te doen afnemen voor je de deur uit gaat. Doe dit eventueel al met het halsband of tuig om. Zo doorbreek je de associatie met wandelen en de opgebouwde spanning hier rond.
 • Hij mag blijven staan om te kijken, of wat te snuffelen. Soms helpt het om meteen wat voertjes op de grond te strooien, zodat hij niet meteen al in de lijn gaat hangen bij het naar buiten stappen.
 • Kies kritisch de wandelomgeving uit. Misschien moet jij wel de wagen pakken en een eind rijden om een prikkelarme omgeving te vinden voor je hond.
 • Volg je hond in zijn tempo. Wil hij snuffelen? Dan blijf je even staan wachten. Geef hem deze snuffeltijd, snuffelen ontspant je hond, en zorgt er voor dat hij minder zijn ogen zal gebruiken maar wel zijn neus. Dit helpt een uitval en trekken aan de lijn te voorkomen

3: De omgeving waarin je wandelt met je hond is belangrijker dan je denkt.

De omgeving waarin je wandelt met je hond speelt een enorm grote rol in het ontspannen wandelen. 

Bekijk eens kritisch de wandel omgeving van jouw en je hond. Hoe ervaart je hond deze? Misschien wandel je steeds dezelfde ronde in je woonwijk en weet je hond al waar die ander stomme hond zit, en gaat hij al op voorhand zichzelf opwinden, of misschien raakt je hond wel enorm opgewonden van wildgeur en wandel je net te vaak in het bos aan een iets te korte lijn.

 Iedere wandeling ervaart je hond dus enorm veel spanning. Ga eens in een andere (PRIKKELARME) omgeving wandelen. Zo voorkom je al een deel spanning. Zo ga je uiteindelijk bepaalde aangeleerde patronen kunnen  doorbreken.

Naast je wandelomgeving speelt de kwantiteit ook een rol.

Misschien wandel jij maar 1x per dag of zelfs maar enkele keren per week, en is je hond uiteraard door het dolle heen als jij na een lange werkdag  thuis komt en uiteindelijk de wereld intrekken. Hier kan het helpen om je wandelingen op te splitsen in bv 2 momenten.  Voor sommige honden kan het echter zijn dat 2 of 3 x per dag gaan wandelen, net teveel van het goede is. Zeker voor de onzekere, angstige en gevoelige honden kan je de wandelingen best inkorten en mindere in kwantiteit.

Bekijk dus even jullie situatie en pas zo nodig je omgeving, de wijze en kwantiteit aan.

Alternatieve wandelplekken

 • Verlaten industrie, overzicht en perfecte plek om je lijntechnieken te oefenen. Je zal hier zelden iemand anders tegenkomen.
 • Parking van een shoppingcentrum na sluiting, hier hangen enorm veel geuren.
 • Ander deel van de wijk waar je hond nog geen negatieve associatie heeft gemaakt met bepaalde prikkels
 • Onbekend en dus rustig stuk bos
 • Heide, heel veel overzicht en vaak rustiger wandelen met voldoende ruimte

4: De juiste timing van je wandeling

Naast waar je het best zou wandelen is er nog een belangrijk iets om mee rekening te houden, namelijk tijd. Tijd? Hoezo dan zal je vast denken. 

Wat je ook kiest zowel bos of woonwijk of een heide, er is vast wel een rustig moment. Vermijd bv het bos bij mooi weer en in het weekend, de kans is groot dat er honden loslopen en het stikt van de wandelaars en fietsers.

Kies een tijdstip waarvan je weet dat er op dat ogenblik de minste prikkels zijn voor je hond. Het is ook per hond anders wat als een prikkelarm gebied wordt aanzien of welke prikkels je best kan vermijden. Kijk dus eens goed naar je hond tijdens je wandeling, en probeer helder te krijgen waar hij opgewonden van wordt. Ga een op de meest bizarre tijdstippen wandelen bv;

 • Tussen 18-20h zit heel Belgie aan de eettafel
 • Heel vroeg in de ochtend
 • regenachtige dagen
 • werkuren en werkdagen

Extra info wat wel eens over het hoofd kan worden gezien.

Trekt je hond na het toepassen van de tips nog steeds enorm aan de lijn en is je hond daarnaast algemeen onrustig, dan kan het zijn dat je hond wel eens pijn of ongemak ervaart. Pijn zorgt er namelijk voor dat de prikkel of stressemmer van je hond niet leeg kan geraken. Spanning en stress zorgen voor onrustig gedrag.

Sluit bij gedragsproblemen altijd pijn en ongemak uit. Neem ook de voeding eens onder de loep. Ik schreef een blog over hoe voeding gedrag kan beïnvloeden.

Heb jij nood aan extra ondersteuning, in mijn aanbod kan je kiezen uit individuele begeleiding of uit groepstrajecten. Contacteer me via mail of gebruik ons contactformulier.

Gedragscoaching,, snuffeltuin en hondentraining Genk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs