Voer motivatie bij je hond

Voermotivatie

Hoe train in mijn hond die niet enthousiast  wordt van een lekker snoepje. En is mijn hond dan wel trainbaar?

Niet elke hond is even makkelijk te motiveren met wat lekkers. Sommige hondeneigenaren zitten hierdoor letterlijk met de handen in het haar. Maar klopt het dat deze honden niet te trainen zijn? En wat ligt er eigenlijk aan de basis aan dit gebrek aan voergerichtheid?

Vaak krijgen we al dan niet onterecht het advies , “geef je hond geen eten voor het trainen”, of ook “gebruik zijn voer enkel nog tijdens het trainen”. Honger kan echter stress veroorzaken bij je hond, waardoor deze te hard bezig is met “overleven” ipv een goede leerervaring te hebben. Wat weer een weerslag heeft op je training.

  • Samenwerken hoort gewoonweg leuk te zijn en geen strijd om voedsel!
  • We willen dat de hond iets doet omdat hij het echt wil en er plezier aan heeft, niet omdat je hem uithongert.
  • Een gestressed dier denkt niet aan eten maar aan “overleven” in die bepaalde te spannende situatie. Dit is niet enkel voor onze honden van toepassing. Denk maar eens terug aan je examentijd. Eten was het laatste waar je aan dacht! 
  • Eten is een basisbehoefte, heb je naast het trainen om ook een slechte eter in huis? Onderzoek dan wat er verder nog speelt. Misschien heeft je hond gebitsproblemen, lichamelijke ongemakken, allergieën… zorg dat je altijd eerst dat je dit kunt uitsluiten.

Individuele verschillen

We moeten ons realiseren dat er grote individuele verschillen bestaan tussen honden.  Geen hond is hetzelfde!  Iedere hond heeft een verschillende smaakvoorkeur, of activiteit interesse. Aan jou om uit te vissen wat dit voor jouw hond kan betekenen.

Sommige honden doen een moord voor een droog brokje, andere zijn zelfs niet te motiveren voor een stukje gekookte kipfilet of stuk salami. Eens je dit helder hebt gekregen heb je een krachtig trainingsmiddel in handen.

Voer als motivator tijdens het trainen is een belangrijk onderdeel.

Wat vindt hij lekker?

Hoe kom je er nu achter wat jouw hond echt lekker vindt? Dat is een kwestie van uitproberen! Er zijn gezonde opties en minder gezonde. Denk hierbij aan stukjes kaas, knakworst, frikandel, kip… Er is natuurlijk ook een enorm groot aanbod aan hondensnoepjes verkrijgbaar in de dierenwinkel. Zorg in ieder geval dat je het snoepje aanpast aan de grote van je hond. Een goede vuistregel is, het voertje moet een hap, slik, weg omvang hebben. Een Toypoedel vraagt dus om wat anders dat de Deense Dog van de buurman!

Maak bijvoorbeeld een lijstje van de dingen waar jouw hond enthousiast van wordt en gebruik dat bij de training. Dit kan ook bv een speeltje zijn! Ook gezonde alternatieven als stukjes groenten of fruit kunnen het goed doen. Ik ken zelfs honden die door het dolle heen gaan van stukjes wortel! 

Verandering van spijs doet eten, zorg voor voldoende afwisseling! Gebruik voer die hij gewoon heel lekker vindt, in trainingsmomenten zonder prikkels, bv thuis. De dingen die hij mega lekker vindt, kan je dan gebruiken op het moment dat je hond het iets moeilijker heeft om te focussen op jou. 

Een beloning is pas een beloning als je hond dat als een beloning ziet!
The Big One – Snuffeltuin Scent

Beloningsgericht trainen

Ik geloof heel hars in beloningsgericht trainen, en hou er ook aan vast tijdens al mijn trajecten en trainingen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit toch echt de beste methode is om de hond iets aan te leren en snel resultaat te boeken. De koppeling van het gedrag aan iets positiefs bevordert namelijk het leerproces. Dit zorgt ervoor dat je hond dit gedrag in de toekomst vaker zal vertonen. Het levert hem immers lekkers op! 

Een beloning hoeft niet altijd iets lekkers te zijn, het kan ook iets zijn dat je hond heel leuk vindt! Probeer dus eens bij je minder voergemotiveerde hond te ontdekken wat deze echt leuk vindt! Dit kan van alles zijn: een spelletje zoals een bal apporteren tot in het water mogen. Waar reageert hij het beste op? Probeer dit vervolgens te integreren in je training.

Ditt zal soms minder makkelijk gaan dan met een voertje. Je loopt hierbij ook kans dat hij te enthousiast wordt en daardoor niet meer bereikbaar is en zijn stressemmer volloopt. Dit kan ook gebeuren bij te lekker voer, je hond is dan te gefocust op het voer en focust enkel daarop, en is minder bezig met wat er nu juist gevraagd wordt.

Met aandacht staat of valt je training

Als de hond geen aandacht voor je heeft, kan je hem niet trainen en dus ook niets aanleren. Indien je een hond hebt die op alles gefocust is behalve op jou, kan je in het begin elke vorm van aandacht belonen met hetgeen hij als beloning ervaart. Kijkt hij even je richting? Beloon! Zo kan je dit rustig gaan opbouwen en uitbreiden. De eerste stap is werken aan jullie onderlinge relatie. Zorg dat je een connectie krijgt met je hond en dat hij aandacht voor jou heeft omdat hij daarvoor kiest, niet omdat je een stukje worst voor zijn neus houdt. Op het moment dat hij uit zichzelf naar jou kijkt, geef je hem natuurlijk wel direct een beloning of laat je hem even spelen met het speeltje dat hij super fijn vindt.

Een hond die aandacht voor je heeft, staat open voor nieuwe leerervaringen en zal deze veel beter opslaan en verwerken.

Zeker bij honden die onzeker zijn of in het verleden getrained zijn met een te strenge aanpak, hebben het moeilijk om nieuwe dingen te kunnen uitvoeren. Ze weten immers niet wat ze goed of fout kunnen doen om maar geen fysieke correctie te krijgen. Je moet in zulke gevallen eerst weer het zelfvertrouwen gaan opkrikken, door alle gedragingen die je hond spontaan laat zien te gaan belonen. Gaat hij een keer vanzelf zitten naast je, beloon je dit! Loopt hij een keer ontspannen naast je, belonen! Checked hij zelfstandig bij je in, beloon je! Is je hond er gewoon, beloon je 😉

You get the picture nu wel denk ik.

Trainen met je hond moet leuk blijven!

Omgevingsprikkels

Dan is er nog een heel belangrijke factor die meespeelt bij veel honden naast het juiste voer, de omgeving waarin je wil gaan trainen. Sommige honden zijn heel gevoelig voor prikkels zoals spelende kinderen, harde geluiden of auto’s. Als de hond te veel afleiding ervaart of ergens angstig op reageert, zal hij niet openstaan voor enige vorm van beloning en ook een minder goede leerervaring opdoen. Kijk daarom goed naar de situatie waarin je de hond iets wil leren. Het is best mogelijk dat hij geen voertjes aanpakt omdat hij onrustig wordt van prikkels in dat voor je hond te druk parkje . Begin daarom altijd in een rustige en prikkelarme omgeving.

Kijk ook kritisch of de hondenschool de ideale omgeving is voor je jonge hond, misschien is de hondenschool voorlopig nog te druk.

  • Stress

Angst en/of stress zijn dus absoluut factoren om mee rekening te houden bij het trainen van je hond. Met een gestreste of angstige hond kan je niet meteen gaan trainen en ook nog eens meteen goede resultaten willen behalen. Het is hier belangrijk om eerst te onderzoeken waar deze negatieve gevoelens vandaan komen en ga daar vervolgens eerst mee aan de slag.

Groepslessen ”Jij en Ik” voor honden die reageren op prikkels en moeilijk te trainen zijn.

De juiste Hondensnacks 

Bij het trainen is de keuze tussen de juiste snacks belangrijk, naast het uitzoeken waarom je hond geen voer aanneemt tijdens het trainen.

In onze webshop heb je een enorme keuze in snackboxen boordevol echte natuurlijke snacks en trainers. Een kauwsnacks is daarnaast ook het perfect item om je training mee af te sluiten. Kauwen is voor je hond een ontspannende activiteit.

Ook kan je leuke trainingstools vinden in de shop, als fleecespeeltjes, flosstouwen, extra sterke apporteer speeltjes… 

Leer je hond dus echt kennen om snelle en goede trainingsresultaten te bekomen! 

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

meer blogs