Hersenwerken met je hond

De do`s en dont`s bij hersenwerken met je hond

Ben jij een fervente Zweedse kruiswoordraadselaar? Het effect van het invullen van hersenbrekers of ingewikkelde puzzels is enige tijd geleden onderzocht geweest door wetenschappers. En dan met name het effect op ons brein, gemoedtoestand en geheugen. Wanneer je een puzzel voltooit, komen je hersenen in een staat waar we alert maar toch ontspannen zijn. Het kan ervoor zorgen dat je stress vermindert, je humeur verbetert en dat je beter kunt leren. Bovendien moet je tijdens het puzzelen je op Ă©Ă©n ding concentreren. Het onderzoek had als uitkomst dat het brein echt te trainen is en tevens denkwerk stressverlagend is.

Het effect van hersenwerken met je hond gaan we in deze blog onder de loep nemen. Het zou zorgen voor meer zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, probleemoplossend vermogen, een betere band met de begeleider. Ben je benieuwd hoe jij dit kan teweegbrengen bij je hond?

MENTALE STIMULATIE

Het zoeken naar oplossingen bij problemen stimuleert de geestelijke gezondheid van je hond. Net als bij mensen neemt het geheugen en leervermogen van honden  naarmate ze ouder worden. Samen hersenwerken met je hond is dus niet enkel een leuke activiteit, aangezien oudere honden niet meer zo ver kunnen wandelen is dit een goede optie om de hersens op oudere leeftijd te stimuleren.

Een hond wordt eerder moe van mentale stimulatie dan eindeloos achter een bal aan te rennen.
De lichamelijke inspanning is hier minimaal maar met een maximaal effect op het mentaal welzijn van je hond.


Veel mensen denken dat honden veel moeten bewegen om hun energie kwijt te raken. En natuurlijk is lichamelijke beweging heel belangrijk om je hond fit en gezond te houden, maar enkel focussen op rennen of wandelen zorgt ervoor dat je hond niet in balans staat. Om je hond gezond en gelukkig te houden moeten we ervoor zorgen dat we alle behoefte van de hond gaan invullen.

Wat is hersenwerken met je hond

Hersenwerk zijn spelletjes of puzzels voor de hond waarbij je letterlijk hun hersens aan het werk zet. De hond moet nadenken over hoe hij iets kan bereiken.
Er wordt gewerkt met snoepjes , waar de hond dan naar opzoek gaat. Lukt het, dan heeft hij gelijk zijn beloning. Ook kun je dit gebruiken om het gewone voer te geven, het hoeft dus zeker niet altijd een snoepje te zijn. Je kan zelfs hun favo speeltje gebruiken om te verstoppen. Door zijn voer te gebruiken zorg je dat de hond langer over zijn eten doet, en er wat meer moeite voor moet doen.

Het effect van hersenwerk met je hond


Als we naar het natuurlijk gedrag van straathonden kijken dan zien we dat hun bezigheden, slapen, zoeken naar voer , en nog meer slapen zijn. Als we dan gaan kijken waarvoor honden oorspronkelijk gefokt en gebruikt zijn, dan is het vooral om voor of samen met ons te werken. Denk aan kuddebewakers, drijvers, jagers…Honden worden graag mentaal uitgedaagd.


Daarom is het belangrijk dat honden mentaal aan het werk worden gezet naast het lichamelijke aspect, zodat ze hierdoor in hun behoefte worden voorzien. Hersenwerken zou ook gedragsproblemen kunnen voorkomen en verminderen. Ongewenst gedrag als slopen, overmatig blaffen kunnen tekenen zijn dat je hond zich aan het vervelen is. Aan het werk dus!


Ook voor de band tussen hond en begeleider heeft samen hersenwerken positieve effecten. Naast het feit dat het een leuke bezigheid is, leer jij je hond beter kennen en kun je jouw hond observeren tijdens zijn spel en ontdekken wat zijn voorkeuren zijn.

Positieve effecten

  • Betere concentratie bij je hond
  • Helpt soms om een angst te overwinnen
  • Geeft drukke honden rust
  • Helpt senior honden om mentaal fit te blijven
  • Geeft de hond afleiding bij bv onweer

Heb jij een hond die hond bang is voor bijvoorbeeld donderslagen tijdens het onweer, dan kan een snuffelspel of hersenwerk daarbij helpen.
Je hond is zo geconcentreerd bezig en zal en daardoor minder aandacht hebben voor het onweer. Door nog eens lekker voer te gebruiken, gaat je hond dit enge geluid uiteindelijk koppelen aan iets lekkers of leuks, ipv met een naar gevoel die hij aan de donder heeft gekoppeld.

Drukke honden kunnen hierin rust vinden.
Ze leren om na te denken en dat vergt enorm veel energie van je hond.
Ze voelen zich een stuk rustiger, niet alleen lichamelijk zijn ze moe, maar ook geestelijk. Hierdoor kunnen de honden beter ontspannen en slapen ze vaak dieper.

Onzekere honden halen een enorme zelfvertrouwens boost uit hersenwerken. Hou in dit geval de moeilijkheidsgraad van het spel laag, en bouw dit op naarmate je hond er beter in wordt. Doordat je hond steeds opnieuw zijn doel behaald en daarbij nog eens beloont wordt gaat hij steeds meer zelfvertrouwen opbouwen. Hij zal zich voldaan en trots gaan voelen!

Starten met hersenwerken met je hond

Als je hond er geen ervaring mee heeft, is het handig om te beginnen met heel eenvoudige puzzels. Denk hierbij aan een handoek die je oprolt en tussen iedere slag stop je wat voer, of een eierdoosje die je vult met lekker voer. Hersenwerk kan ook zo simpel zijn als een hand vol tussen het gras uit strooien.


Bij het hersenwerken moet je hond bedenken hoe hij toegang tot de lekkernij kan krijgen. Misschien is het nodig om je hond in het begin hierbij te helpen. Zoniet riskeer je dat je hond frustratie gaat opbouwen, en dat wil je net niet.

Je kunt het steeds iets moeilijker maken door bv het eierdoosje toe te plakken of nog eens in een kartonnen doos te plaatsen die je toevouwt. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Laat je hond steeds kennis maken met het item op zijn eigen tempo zonder dat je er voer in stopt. Zeker bij angstige honden is dit heel belangrijk! Berg het spel ook altijd weer op na gebruik.

In de dierenspeciaalzaak kan je ook echte hersenbrekers kopen voor je hondMaar je kan ook zelf aan de slag met allerlei items die je al in je keukenkasten liggen hebt. Wees dus creatief met huis, tuin en keuken materiaal. Ook nog eens ecologisch!

In onze webshop kan je leuke snuffelmatten , voerballen en likmatten aankopen. Dit zijn leuke en handige aanvullingen op je hersenwerkjes.

Gebruik steeds een anti slip mat om je hersenwerk op neer te leggen, zo gaat het niet schuiven , en is het makkelijker voor je hond. je kan je hopnd ook het commando ”wachten” en ”zoeken” aanleren tiijdens het hersenwerken. Je hond leert zo ook nog eens zijn impulsen te controleren, en jij hebt de tijd om je spel klaar te zetten.

Laat je hond nooit alleen met het materiaal dat je gebruikt, om verstikking te voorkomen. Hersenwerken doe je samen!

Voorbeelden van hersenwerkjes

Het waterflesje

Neem een leeg waterflesje, verwijder de dop en plastiek omhulsel als die er is. Knip een lange strook stof van een paar cm breed.
Maak aan Ă©Ă©n uiteinde van de strook een dikke knoop, deze blijft uit de flessenhals hangen. Dit maakt het makkelijker voor je hond.

Stop de strook in de fles en stop er regelmatig een brokje bij, zodat brokjes uit de fles vallen wanneer je hond de strook eruit trekt. Het is de bedoeling dat als je hond aan de knoop trekt en de fleece strook uit de fles komt, de brokjes eruit vallen. Help je hond als hij het nog niet goed doorheeft.

Het wc-rolletjes spel

Nog een leuk beginners hersenwerkspel is het wc-rolletjes spel. Je verzameld vanaf nu je lege wc rolletjes, deze gaan we gebruiken om kleine cadeautjes mee te maken. Je hond gaat deze dan uitpakken. FEEST!

Vouw de onderkant van het rolletje dicht, stop er wat brokjes in en vouw ook de bovenkant dicht. Je kan er zoveel klaarmaken als je wil. Geef de rolletjes aan je hond.

Om het moeilijker te maken kan je de rolletjes in een kartonnen doos stoppen die je dichtvouwt, of vult met krantenproppen. Dubbel feest!



De snoep slang

Verzamel lege frisdrank of water flessen, verwijder alle plastiek onderdeeltjes alvorens deze te gebruiken als hersenwerkje. Maak aan de hals twee gaatjes waar je een touw doorheen kunt gaan halen. Hoe hoger je de gaatjes maakt hoe moeilijker dit spel wordt. Doe dit bij alle flessen en rijg ze aan het touw. Bevestig de flessenslang aan twee punten. Als laatste stap vul je de flessen met brokjes. Je hond moet leren dat met de neus ertegen duwen, brokjes eruit gaan vallen. Het is niet de bedoeling dat je hond uit frustratie aan de flessen gaat trekken.

Dit is best een ingewikkelde spel, help je hond door zelf tegen de flessen aan te duwen zodat er wat brokjes uitvallen.

Veel hersenwerk plezier!

Hee, ik ben Sabrina

Ik hecht enorm veel waarde aan het welzijnsgericht omgaan met honden.Dit is ook de rode draad doorheen de blogs.

Blogs